„Notara de casă” a lui Vlad Plahotniuc, Olga Bondarciuc, eliberată din arest preventiv. Procurorii PCCOCS vor contesta hotărârea

Autor: , in Actualitate / Social / 30 august, 2022, 16:19

Olga Bondarciuc, devenită cunoscută drept și „notara de casă” a lui Vlad Plahotniuc pentru legalizarea mai multor contracte care implică persoane și companii din anturajul fostului lider PDM, a fost eliberată din arest preventiv prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Pe de altă parte, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) susțin că vor contesta hotărârea.

Urmare a solicitării procurorilor PCCOCS de prelungire a arestului preventiv în privința „fostei notare a organizației criminale Plahotniuc”, extrădată recent din Belgia, judecătorii primei instanței au decis plasarea acesteia în arest la domiciliu, pentru 30 de zile.

Procurorii PCCOCS, însă, consideră neîntemeiată această schimbare a măsurii preventive, de natură să împiedice avansarea investigațiilor în dosarul penal pe care-l gestionează.

Autoritatea de investigație reamintește că persoana învinuită anterior s-a eschivat de la prezentare în fața organului de urmărire penală, părăsind R. Moldova, fiind anunțată în căutare internațională și apoi extrădată. Mai mult, instanța a ignorat faptul că infracțiunile incriminate au fost comise în interesul unei organizații criminale, având conexitate cu alte fapte penale, care la moment sunt cercetate prin prisma unor investigații complexe, iar persoana investigată statul de învinuit și în altă cauză penală care se află în procedură la Procuratura Anticorupție, denumită generic Frauda Bancară”, a menționat PCCOCS.

Prin urmare, procurorii PCCOCS spun că urmează să conteste la Curtea de Apel Chișinău hotărârea de eliberare a Olgăi Bondarciuc din arest preventiv și plasare a acesteia în arest la domiciliu.

Olga Bondarciuc, notara despre care se vorbește că i-ar fi oferit servicii lui Vlad Plahotniuc, a fost extrădată în Republica Moldova, joi seara, 14 iulie.

La acest subiect: „Notara de casă” a lui Vladimir Plahotniuc, Olga Bondarciuc, a fost extrădată în Republica Moldova. Primele imagini

Olga Bondarciuc este cunoscută pentru legalizarea mai multor tranzacții în care au fost implicate firme sau persoane din anturajul oligarhului Plahotniuc.

În anul 2018 Finpar Invest SRL – companie de bază în imperiul imobiliar al oligarhului Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD), a vândut trei proprietăți în valoare de peste jumătate de miliard de lei. Printre ele și Global Business Centre, reședința de afaceri unde Plahotniuc a fost vizat de o tentativă de asasinare. Contractul de vânzare a capitalului social a fost semnat în prezența Olgăi Bondarciuc, potrivit Anticoruptie.md.

Pe 18 februarie curent, Ziarul de Gardă a scris că notara Olga Bondarciuc ar fi prestat servicii de notariat și pentru fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon. Potrivit unor documente, în posesia cărora a intrat ZdG, mai exact un registru al actelor notariale, în care Bondarciuc figurează ca notar public, în anul 2013, aceasta ar fi oficializat mai multe acte la solicitarea lui Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova.

Olga Bondarciuc a fost vizată în raportul Kroll 2, ea fiind unul dintre acţionarii Unibank, după ce s-a împrumutat cu milioane de lei. Bondarciuc a ajuns în atenția opiniei publice după ce a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor sau Veaceslav Platon. Anterior, Bondarciuc a activat în clădirea Global Business Center (GBC), care era proprietatea lui Vladimir Plahotniuc.

Pe 2 iunie 2020, notara a declarat că ar fi fost amenințată să semneze mai multe documente pregătite de avocații lui Platon prin care să afirme că a emis acte la solicitarea fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc împotriva controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Bondarciuc sublinia atunci că toate actele pe care le-a emis au fost „în conformitate cu legislația”.

Tot în luna iunie a anului 2020, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a acuzat-o pe Bondarciuc că ar fi falsificat mai multe documente prin care acesta a fost condamnat la închisoare.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X