Oficialii americani, încrezători în succesul contraofensivei ucrainene: Au „șanse bune” de a recuceri teritoriul

Autor: , in Actualitate / Externe / 30 august, 2022, 18:19

Oficialii SUA, citați de Politico, sunt încrezători în succesul asaltului ucrainean. CNN relatează, la rândul său, că forțele Kievului au obținut deja primele rezultate, eliberând mai multe sate. Rusia susține că ofensiva a eșuat deja, transmite libertatea.ro.

Doi oficiali SUA au spus că Ucraina are „șanse bune” de a recuceri teritoriul pe care Rusia l-a capturat în invazia sa inițială, după ce Kievul a lansat luni o contraofensivă în sudul țării, care vizează în mod special orașul ocupat Herson.

Forțele ucrainene au distrus „majoritatea” podurilor care traversează râul Nipru, folosind sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate și alte arme furnizate de SUA, au declarat oficialii Departamentului de Stat, vorbind cu Politico sub acoperirea anonimatului.

Podurile ofereau o rută crucială pentru realimentarea trupelor rusești staționate la vest de râu. Acestea riscă acum să fie izolate de restul forțelor de ocupație ale Moscovei.

Distrugerea podurilor face parte din operațiunea Kievului de pregătire a câmpului de luptă pentru contraofensivă, au declarat oficialii, menționând că forțele ucrainene atacă, de asemenea, logistica, posturile de comandă și aeroporturile.

Această fază a contraofensivei are scopul de a tăia calea forțelor rusești spre râu și de a le forța să predea orașul Herson, au spus aceștia. În acest moment, traversarea râului ar fi „foarte greu de făcut”, a declarat unul dintre oficiali.

Primele sate „au fost eliberate”

Oficialii ucraineni au anunțat luni operațiunea de eliberare a teritoriilor ocupate de ruși în sudul țării, după săptămâni de contraatacuri asupra orașelor din regiunea Herson. Forțele armate ucrainene au susținut că au străpuns „prima linie de apărare” a Rusiei în apropiere de Herson.

Luni noapte, CNN a relatat, citând o sursă militară ucraineană, că forțele Kievului au recucerit patru sate de sub ocupația rusă în apropiere de Herson.

„Operațiunea a început noaptea, cu bombardamente masive asupra pozițiilor rusești și a părții din spate”, a declarat sursa.

„Direcția principală a atacului a fost pe Pravdyne. Am lovit infanteria lor din DNR (Republica Populară Donețk) și LNR (Republica Populară Lugansk), iar aceștia au fugit. Forța de debarcare rusă a fugit după ei”, a declarat sursa pentru CNN.

„Acum am eliberat patru sate. Prima lor linie de apărare a fost străpunsă în trei locuri”, a precizat sursa militară.

„Mulți dintre ei au fost uciși și capturați, iar o mulțime de vehicule militare (rusești) au fost distruse”, a mai spus oficialul militar ucrainean pentru CNN.

„Vom vedea cum se va întâmpla de aici încolo. Ținta noastră este Herson”, potrivit sursei.

De cealaltă parte, oficialii ruși au susținut că ofensiva ucraineană a eșuat și că forțele Kievului au suferit pierderi serioase.

Ce vor face rușii?

Washingtonul este implicat în această operațiune, oferind informații vizuale despre câmpul de luptă obținute prin sateliți și sfaturi privind modul optim de utilizare a sistemelor de armament, a declarat unul dintre oficiali.

Acum, următoarea întrebare este dacă forțele rusești decid să predea teritoriul capturat în sud sau să repoziționeze unitățile din luptă din est, a explicat unul dintre oficialii americani, care a vorbit sub acoperirea anonimatului.

John Kirby, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat că Moscova a fost deja nevoită să retragă resurse din lupta din Donbas, unde Rusia și-a concentrat cele mai multe forțe, din cauza unor informații potrivit cărora Ucraina ar putea începe ofensivă în sud.

„Au fost nevoiți să reducă unitățile din anumite zone din est și din Donbas pentru a răspunde la ceea ce ei cred în mod clar că era o amenințare iminentă de contraofensivă”, a declarat Kirby. „Dintr-o perspectivă strategică, (contraofensiva) a avut deja un efect asupra capacității militare rusești în interiorul Ucrainei”, a spus el.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X