Spînu, anunțuri de ultimă oră privind situația energetică: Ce a discutat la telefon cu șeful Gazprom

Autor: , in Actualitate / Economic / Social / 31 august, 2022, 11:55

Vicepremierul Andrei Spînu a publicat miercuri informații despre ultimele decizii privind situația energetică Republica Moldova pentru luna septembrie.

Oficialul a anunțat că a discutat la telefon cu Alexei Miller, directorul general Gazprom, referitor la situația livrărilor de gaze pentru perioada următoare. „Am discutat despre realizarea auditului datoriei, despre capacitatea de plată a MoldovaGaz a prețului ridicat pentru gaz și despre perspectivele livrării de gaze pentru iarna care vine”, a menționat Spînu.

„În rezultat, vă informez că Gazprom a confirmat volumele de gaz pentru luna septembrie și a extins termenul de realizare a auditului până la data de 1 octombrie. În acest sens, am informat că realizarea auditului până la 1 octombrie nu este posibilă și am reiterat necesitatea de a extinde termenul până la data de 31 martie 2023. Vom continua discuțiile și în perioada următoare”, a mai anunțat vicepremierul.

Referitor la livrările de energie electrică pentru luna septembrie, Energocom a semnat următoarele contracte de furnizare a energiei electrice:

1️⃣ Pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES la preţul de 59,9 USD/MWh, pentru luna septembrie.
2️⃣ Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh;
3️⃣ Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 100 USD/MWh;

Prețul mediu ponderat pentru luna august este de 66,23 USD/MWh – a adăugat acesta, menționând că tariful la energie electrică pentru cetățeni și economie rămâne neschimbat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X