Guvernul a decis: Rezervele de stat vor fi completate cu cărbune

Autor: , in Actualitate / Politic / 1 septembrie, 2022, 16:32

Rezervele de stat vor fi completate cu o cantitate de 3.155 tone de cărbune, în contextul riscurilor existente în privinţa securităţii aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică şi gaze naturale. În acest scop, din fondul de rezervă al Guvernului, vor fi alocate circa 35.7 milioane de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată de Executiv, joi, 1 septembrie.

În nota emisă de Guvern este menționat că suma de 35.7 milioane de lei pentru completarea rezervelor de stat a fost calculată reieșind din prețul mediu pentru o tonă de cărbune, precum și din cheltuielile pentru recepționarea și păstrarea până la finele anului curent.

Procedurile de achiziții a cărbunelui vor fi desfășurate de Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne care va realiza, totodată, recepționarea, stocarea și păstrarea acestuia în rezervele de stat, conform legislației.

„Proiectul menționat face parte din măsurile de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice și securității aprovizionării cu resurse energetice a Republicii Moldova în caz de limitare a furnizării de gaze naturale, prin asigurarea cu resurse energetice alternative pentru sezonul de încălzire”, a anunțat Guvernul.

Amintim că, în cadrul ședinței de luni, 29 august, a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița, a fost decis că 10 milioane de m3 de gaze naturale vor fi procurate de SA „Energocom”, în două tranșe, și stocate în depozitele din România.

Detalii: Noi măsuri privind asigurarea securității energetice în R. Moldova. CSE: 10 milioane de m3 de gaze naturale vor fi procurate de SA „Energocom”și stocate în depozitele din România

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X