Procuratura Anticorupție, detalii despre noile percheziți în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor: Trei persoane au fost reținute pentru 72 de ore

Autor: , in Actualitate / Politic / 2 septembrie, 2022, 16:41

Procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins vineri, 2 septembrie, cu noi percheziții în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor.

Procuratura Anticorupție continuă să conducă acțiunile de urmărire penală efectuate de Centrul Național Anticorupție (CNA) în cauza penală în care sunt investigate acțiunile pretins ilegale de finanțare ilegală a Partidului Șor.

„Astăzi, 2 septembrie, de către ofițerii de urmărire penală au fost efectuate patru percheziții, inclusiv la un președinte al unei organizații teritoriale raionale a partidului.

De către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție au fost reținute trei persoane pentru un termen de 72 ore”, a anunțat Procuratura Anticorupție.

Persoanelor reținute le este imputată infracțiunea de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat.

Tot astăzi, judecătorului de instrucție i-a fost înaintat demersul privind prelungirea termenului măsurii preventive arestarea preventivă în privința învinuitei Tauber Marina cu încă 30 zile, data ședinței de examinare a demersului urmând să fie fixată de instanța de judecată.

„La 1 septembrie, ordonanța de recunoaștere în calitate de bănuit a Partidului Șor a fost adusă la cunoștința reprezentantului său legal, care a fost desemnat de judecătorul de instrucție.
Persoanei juridice la fel, fiindu-i incriminată comiterea infracțiunilor prevăzute la art. 181/2 alin. (1) și alin. (5) din Codul penal.

Despre rezultatele acțiunilor de urmărire penală pe caz, procurorii vor informa ulterior, în măsura în care prezentarea unor date din dosar nu va periclita buna desfășurare a investigațiilor penale”, a precizat Procuratura Anticorupție.

În acest context, Procuratura a dat asigurări că, investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanelor urmărite penal, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal.

Știrea inițială:

Procurora de la Procuratura Generală, Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media, a confirmat pentru COTIDIANUL că au loc percheziții în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor.

„Confirmăm că azi Procuratura Anticorupție efectuează percheziții în cauza penală privind finanțarea Partidului Politic Șor. După terminarea acțiunilor de urmărire penală vom reveni cu detalii”, ne-a comunicat procurora Mariana Cherpec.

Potrivit surselor Deschide.md, în urma acțiunilor de urmărire penală au fost reținute mai multe persoane.

Aceleați surse mai spun că, la această oră, mai multe autocare cu protestatari care ar fi simpatizanți ai Partidului Șor se îndreaptă spre Chișinău. Ar fi vorba despre circa 3.500 de persoane din 21 de raioane.

Vezi și: „Sunteți neadecvați și ați pierdut legătura cu realitatea”. Marina Tauber, scrisoare din izolatorul CNA. Se adresează către Ilan Șor, Maia Sandu, Igor Grosu, PAS și misiuni diplomatice (FOTO)

„Plăți în sumă de 600.000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228.000 de lei. Peste 3.5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale”, a anunțat Centrul Național Anticorupție, după ce împreună cu Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și cu procurorii anticorupție, au descins joi, 21 iulie, cu percheziții în mai multe locații din țară, în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor.

Detalii: „Salarii în sumă de 100.000 de euro. Peste 3.5 milioane de lei pentru protestele din PMAN. Primele rezultate ale perchezițiilor în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor. CNA: Finanțările veneau din Dubai, Viena, Monaco

La câteva zile distanță, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în comun cu Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) au descins cu noi percheziții, aproape 100 la număr.

„Au fost descoperite suporturi de date electronice, precum telefoane mobile, hard-disck-uri portabile, agende electronice, laptopuri, ce ar conține date ce ar proba finanțarea ilegală a formațiunii”, anunță Centrul Național Anticorupție (CNA), după ce în comun cu Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Procuratura Anticorupție (PA), au descins luni dimineață, 25 iulie, cu noi percheziții în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Șor. Acțiunile de urmărire penală au fost efectuate în vederea administrării probelor pe dosar și au vizat 97 de locații din toată țara.

La acest subiect: CNA, despre a doua rundă de percheziții la Partidul Șor: Au fost ridicate documente, înscrisuri, telefoane mobile, hard-disck-uri portabile, agende electronice

Partidul Șor califică dosarul drept unul politic.

„Puterea este în agonie, mai ales după ce au văzut rezultatele sondajelor din ultima vreme, care arată că și-au pierdut jumătate de electorat. Ei văd că PAS scade în sondaje, iar Partidul Șor crește. Și asta îi face să înnebunească. Iată cum arată justiția independentă din țara noastră și vremurile bune promise de PAS. Toate aceste fapte nu vor rămâne nepedepsite, iar istoria recentă a Republicii Moldova arată că toți cei care au pornit dosare politice la comandă au ajuns la pușcărie.

Au vrut să scoată Partidul Șor în afara legii și au înțeles că este imposibil să facă asta și s-au apucat să facă presiuni pe oameni și să-i sperie cu dosare. Cred că dacă nu pot distruge partidul din exterior, le va reuși să o facă din interior. Nu le va reuși însă acest lucru.

Partidul Șor nu va renunța la luptă și nu vom tăcea. Propunerea voastră de înceta protestele și de renunța să vă criticăm o respingem încă o dată. Nu ne e frică de voi și vă vom învinge”, se spune în declarația emisă de membrii Partidului Șor.

Citește și: (VIDEO) Șeful Institutului de sondaje IMAS, Doru Petruți, alături de Marina Tauber la o ședință online cu Ilan Șor. Jurnal: Le sugera cum să organizeze protestele și cu ce politicieni ar fi bine să se asocieze

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X