Patru ani de la expulzarea profesorilor turci. Promo-LEX: „Justiția încă este așteptată”. Dosarul fostului șef SIS, Vasile Botnari, desecretizat: Detalii
Pe 6 septembrie 2022 se împlinesc patru ani de la expulzarea celor șapte cetățeni turci, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, de pe teritoriul Republicii Moldova.
Profesorii turci au fost expulzați din Republica Moldova în septembrie 2018 și ulterior condamnați în Turcia între șapte și 12 ani de închisoare. Cauzele lor se află în procedură de apel în instanțele turcești.
Potrivit Promo-LEX, cauza penală de învinuire a fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Vasile Botnari a fost desecretizată integral și Curtea de Apel Chișinău urmează să se expună asupra cererii de apel înaintată de către Galina Tufekci, soția lui Feridun Tufekci – unul din profesorii expulzați, actualmente încarcerat în Turcia.
După patru ani în care nu cam s-au dat detalii, portalul NewsMaker.md a intrat în posesia unor documente care dezvăluie unele secrete.
„Operațiunea specială” ar fi fost pregătită de Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, iar detaliile acesteia au fost ascunse cu grijă. Potrivit unor documente declasificate, pe 5 septembrie 2018, mai mulți ofițeri ai SIS ar fi fost rugați să fie „pregătiți”. Apoi, a doua zi, la ora 05:00, a avut loc o reuniune operațională. Ofițerii SIS implicați în operațiune ar fi fost împărțiți în grupuri de câte trei-patru persoane. Aceștia ar fi primit plicuri cu informații despre cetățenii turci a căror prezență în R. Moldova era considerată „nedorită”. Aceștia urmau să fie reținuți și duși la Biroul Migrație și Azil, dar pe drum, ofițerii SIS au primit un nou ordin, de a-i duce direct la Aeroport.
Potrivit sursei citate, ulterior, participanții la „operațiunea specială” au declarat că nu știau cine a dat ordinul. Însă, un avion închiriat deja îi aștepta pe profesori la Aeroport, iar odată ce au aterizat în Turcia, ofițerii de informații turci i-au întâmpinat.
„În cadrul ultimei sesiuni de examinare a cazului (8 – 10 iunie 2022), Comitetul de Miniștri în ceea ce privește măsurile generale a salutat ordonanța procurorului general interimar de desecretizare a documentelor emise de procuratură în procesul penal împotriva fostului șef al Serviciului de Securitate și Informații (SIS), a salutat crearea subcomisiei de monitorizare a activității SIS în cadrul Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică și a salutat adoptarea modificărilor la Legea privind statutul străinilor, urmare a Hotărârii Curții Constituționale din 13 noiembrie 2020 și a invitat autoritățile să furnizeze informații cu privire la evoluțiile viitoare în adoptarea modificărilor la Codul administrativ”, a notat Promo-LEX, marți, 6 septembrie 2022.
Amintim că, la data de 6 septembrie 2018, șapte persoane de origină turcă au fost reținute de Serviciul de Informare și Securitate, printre care directorul Liceului „Orizont”. Ulterior, profesorii au fost expulzați din Republica Moldova.
La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul țării în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea dreptului la libertate și siguranţă şi a dreptului la respectarea vieții private și de familie, și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, și care au depus plângeri în fața Curții.
Comentarii