Proiect: Noua indemnizație pentru creșterea copiilor ar putea fi aplicată din 1 octombrie

Autor: , in Actualitate / Social / 7 septembrie, 2022, 10:26

Autoritățile propun modificarea Legii privind prestațiile sociale pentru copii. Guvernul a înregistrat la Parlament un proiect de lege, conform căruia persoanele asigurate ar putea obține suplimentar la indemnizația pentru creșterea copilului pe care o primesc în prezent și o indemnizație lunară în valoare de 1000 de lei, până când copiii lor vor împlini vârsta de 2 ani. Totodată, în cazul persoanelor neasigurate indemnizația lunară acordată până la vârsta de 2 ani a copilului se va majora cu 260 de lei – de la 740 la 1000 de lei, scrie Monitorul Fiscal.

Ca urmare, va fi majorată și indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină, care se acordă la cerere în cuantum de 50% din mărimea indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani.

Pe lângă aceste modificări, proiectul mai prevede că prestațiile pentru asigurarea creșterii și îngrijirii copilului, care se oferă la momentul de față copiilor rămași fără ocrotire părintească și celor plasaţi în serviciul de tutelă/curatelă, vor fi acordate și pentru copiii plasați în asistența parentală profesionistă și în casele de copii de tip familial.

Astfel, se propune modificarea art.5 (alin. 2) și 3)) din Legea nr.315/2016, care va stabili că indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani, prestațiile pentru copiii plasați în serviciile tutelă/curatelă, asistență parentală profesionistă și casă de copii de tip familial, indemnizația lunară pentru întreținerea copilului adoptat, indemnizația pentru continuarea studiilor, precum și indemnizația zilnică pentru copil se achită în cuantumul stabilit de Guvern.

Potrivit proiectului, prevederile acestuia ar putea fi puse în aplicare începând cu 1 octombrie curent.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X