Dosarul privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte: Patru figuranți au primit mandate de arest preventiv

Autor: , in Actualitate / Social / 13 septembrie, 2022, 14:40

Patru persoane din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP), vizate într-o cauză penală de abuz în serviciu, au primit mandate de arest preventiv, a anunțat Procuratura Anticorupție, marți, 13 septembrie. Este vorba despre dosarul penal denumit generic „Achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”.

Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită la 22 octombrie 2021 de către Procuratura Generală, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit din interes material de către factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice. Ulterior, la 5 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție a mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat. Aceste cauze penale au fost conexate într-o procedură unică.

„Prin urmare, având în vedere neprezentarea persoanelor citate anterior pentru a fi recunoscute și audiate în calitate de bănuiți/învinuiți, procurorii anticorupție au întreprins măsurile necesare prevăzute de legislație pentru asemenea proceduri”, a anunțat Procuratura.

În acest sens, procurorii anticorupție au înaintat demersuri în instanța de judecată, unde au solicitat aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în contumacie, pe un termen de 30 zile, în privința unei persoane publice din cadrul Agenției Servicii Publice, precum și în privința a 3 reprezentanți ai mediului de afaceri care au fost beneficiarii efectivi a plăților achitate nejustificat, urmare a încheierii abuzive a unor acte juridice de către Agenția Servicii Publice, entitate succesoare a Î.S. „CRIS REGISTRU”.

„Astfel, în rezultatul examinării demersurilor înaintate de către procurorii anticorupție, pe parcursul zilelor de 9 septembrie 2022, și respectiv 12 septembrie 2022, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au emis mandate de arestare preventivă în privința celor patru persoane vizate supra, pe un termen de 30 zile”, au comunicat responsabilii din cadrul Procuraturii.

Subsidiar, în continuare procurorii urmează să întreprindă acțiunile suplimentare care se impun în vederea anunțării în căutare a persoanelor enunțate și asigurarea prezentării acestora la organul de urmărire penală.

La acest subiect: Ultimele acțiuni în dosarul privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte: Sechestre pe 49 bunuri imobile ale învinuiților

Percheziții la domiciliul ex-șefului Agenției Servicii Publice, Vladislav Zara, în dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte

Amintim că, pe parcursul zilei de 3 mai 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI și ai Centrului Național Anticorupție au efectuate 60 percheziții la domiciliile, birourile de serviciu, automobilele foștilor și actualilor angajați ai Agenției Servicii Publice, cât și la persoane fizice și sediilor unor companii, vizate în cadrul cauzei penale privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X