Gavrilița, despre reducerea livrărilor de gaze naturale rusești: „Am prevăzut trei scenarii”

Autor: , in Actualitate / Politic / 13 septembrie, 2022, 12:30

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a vorbit la Euronews despre provocările cu care se confruntă acum țara noastră.

Gavrilița a recunoscut că Republica Moldova e dependentă 100% de gazul rusesc, dar a dat asigurări că Guvernul este pregătit pentru orice scenariu în această iarnă, inclusiv cel în care Gazprom sitează livrările.

Suntem dependenți 100% de livrările de gaze naturale de la companie Gazprom și purtăm acum discuții destul de complicate despre livărrile pe perioada rece a anului. Ne pregătim de orice scenariu, vedem ce se întâmplă în Europa. Avem o hotărâre de Guvern prin care am luat măsuri pentru eficientizarea consumului și am prevăzut trei scenarii de reducere a cantităților de gaze naturale cu 30%, 50% și 100%”, a spus șefa Guvernului de la Chișinău.

În ceea ce privește situația energetică, Gavrilița a menționat că autoritățile concetrează eforturile pentru creșterea rezervelor de păcură și cărbune și trecerea furnizării de agent termic pe păcură.

Luăm anumite decizii, cum ar fi creșterea rezervelor de păcură și cărbune, trecerea la furnizarea de agent termic pe păcură, discutăm cu România și cu alte țări despre alternative de aprovizionarea cu gaze naturale. Avem și un program de asigurare a ofertei de lemne, pentru că vedem o cerere crescută pentru cei care se încălzesc la sobe”, a adăugat Natația Gavrilița.

Păcură și gaze naturale din România

Natalia Gavriliță a reamintit că România a ajutat deja cu păcură Republica Moldova. „Acum discută și despre posibilitatea de aprovizionare cu gaze naturale, și despre păcură, și despre procurarea de lemne. Avem deja o achiziție de 14.000-15.000 de tone de păcură, dar avem nevoie de o cantitate mai mare, care să fie livrata regulat pe parcursul următoarelor luni”, a adăugat premierul Republicii Moldova.

Natalia Gavriliță a vorbit la Euronews și despre subiectul mai delicat al datoriilor istorice ale Republicii Moldova față de Gazprom. „Avem un subiect mai dificil în relația contractuală cu Gazprom, ce ține de auditarea unor datorii istorice. Gazprom ne-a spus că data-limită este 1 octombrie. Noi nu putem audita aceste datorii până atunci și am solicitat amânarea până pe 31 mai 2023 și vom vedea cum negociem acest aspect”, a precizat Gavrilița.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X