Maia Sandu: Regiunea transnistreană va primi gaz din România doar dacă va plăti pentru el. Partea dreaptă nu poate achita pentru ei

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 13 septembrie, 2022, 08:51

Republica Moldova ar putea primi gaz din România dacă gigantul rusesc Gazprom va decide să sisteze livrările de gaz începând cu 1 octombrie. Totuși, regiunea transnistreană va fi alimentată cu gaz doar dacă va plăti pentru el, el, așa cum plătesc cetățenii de pe malul drept al Nistrului, a declarat președinta Maia Sandu luni, la emisiunea „Новая неделя” cu Anatolie Golea de la TV8.

„Cei din Transnistria, dacă sunt gata să plătească, dacă vor achita în avans precum partea dreaptă a Nistrului, atunci da. Dar dacă oamenii nu sunt dispuși să plătească, partea dreaptă nu poate achita pentru ei”, a precizat Maia Sandu.

Șefa statului a dat asigurări că Republica Moldova nu are probleme tehnice și poate cumpăra gaz atât prin Ucraina, cât și prin sudul Moldovei.

Potrivit președintei, de la 1 octombrie, Republica Moldova ar trebui să treacă la o altă formulă de calcul a prețului conform actualului contract cu Gazprom, iar prețul la gaz va deveni „mult mai mic”. Totuși, autoritățile cred că furnizorul rus ar putea găsi o scuză pentru a deconecta R. Moldova de la gaz, pentru a nu îl furniza la un preț atât de mic.

„Facem totul astfel încât să nu fie necesar să cumpărăm volume mari, dar totul depinde de preț. Și vedem că astăzi, prețul de pe piață este unul, mâine altul. Toate acestea se întâmplă din cauza războiului din Ucraina și din cauza războiului gazelor”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului mai consideră că posibila încetare a livrărilor după 1 octombrie din cauza nerespectării termenelor pentru auditul Moldovagaz este doar un motiv formal.

„Faptul că nu se va efectua auditul nu poate fi un motiv. Pentru restructurarea datoriilor, acordul trebuia semnat pe 1 mai. Nu s-a întâmplat acest lucru și apoi, nu s-a întâmplat nimic. 1 octombrie nu este o dată în protocol care ar putea fi asociată cu faptul că acum nu există aceste acorduri de restructurare a datoriilor”, a declarat președinta.

Sandu a confirmat că dialogul dintre Republica Moldova și Federația Rusă a fost practic suspendat de la începutul războiului din Ucraina, acesta fiind minim.

Totodată, președinta a negat acuzațiile potrivit cărora autoritățile nu vor să negocieze prețurile la gaz cu Moscova.

„În fiecare lună există încercări ale Guvernului de a revizui această formulă, dar Gazprom nu are nicio dorinţă”, a afirmat șefa statului.

Maia Sandu susține că Republica Moldova nu va rămâne fără gaz iarna, deoarece există surse alternative, însă cea mai mare problemă rămâne „problema prețurilor”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X