Republica Moldova primește de la UE 15 milioane de euro pentru a eficientiza energetic instituții publice din țară

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 13 septembrie, 2022, 15:30

Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova un grant în valoare de 15 milioane de euro pentru eficientizarea energetică a mai multor instituții din țară. Un acord în acest sens a fost semnat marți, 13 septembrie de viceprim-ministrul Andrei Spînu și reprezentantul Băncii Europene pentru Investiții (BEI), Stella Reniță. Grantul completează împrumutul de 60 milioane de euro de la BEI și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru implementarea Proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”, valoarea totală a căruia este de 94 milioane de euro.

R. Moldova, acum mai mult ca niciodată, trebuie să-și obțină autonomia energetică. Întrucât suntem 75% dependenți de energie, dorim să atingem obiectivul neutralității climatice până în 2050. Mai mult, fiecare proiect și resursă financiară utilizată eficient în reziliența energetică ne va întări în fața crizelor viitoare. Școlile, grădinițele și spitalele din localitățile Republicii Moldova sunt instituțiile țintă pentru proiectele de eficiență energetică. Pornind de aici, dorim să aducem o schimbare majoră în sectorul energetic și vă mulțumim că ne sunteți alături în acest proces”, a declarat Spînu.

Proiectul va contribui la creșterea eficienței energetice în clădiri publice, precum spitale republicane, școli, grădinițe, instituții sanitare din întreaga țară. În cadrul proiectului vor fi efectuate lucrări de îmbunătățire a izolației termice a clădirilor, instalarea sistemelor de iluminat, încălzire, răcire și ventilație mai eficiente din punct de vedere energetic și prin integrarea surselor regenerabile de energie și introducerea practicilor eficiente de management al energiei.

„În condițiile curente, cu prețuri mari pentru energie, orice reducere a consumului de energie se transpune direct într-o reducere semnificativă a facturilor la energie. Investiția în eficiența energetică este o strategie benefică pentru toți, care, pe de o parte sporește securitatea energetică a Republicii Moldova, iar pe de altă parte, contribuie și la agenda diplomației climatice a țării. Semnarea acestui Acord va ajuta cetățenii și instituțiile publice, cum ar fi spitalele, să facă față crizei energetice”,a menționat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Teresa Czerwinska, vicepreședinte al BEI, a subliniat că acest nou acord vine să sprijine performanța energetică, reducerea emisiilor de CO2 și dezvoltarea urbană durabilă, contribuind astfel, la îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor: „Investițiile în eficiența energetică sporesc securitatea energetică a țării. Criza militară în curs de desfășurare în regiune, accentuează faptul că Moldova trebuie să intensifice eforturile privind eficiența energetică, securitatea energetică și diversificarea aprovizionării cu energie. Acest proiect și eforturile noastre comune sunt pașii potriviți pentru ca Republica Moldova să devină mai independentă, competitivă și mai rezistentă în problemele energetice”.

Costul total al proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova” este de 94 milioane de euro. Acesta este cofinanțat printr-un împrumut de 30 milioane de euro din partea BEI și un împrumut de 30 milioane euro din partea BERD, inclusiv o contribuție în valoare de 18,5 milioane euro din partea Guvernului Republicii Moldova.

Uniunea Europeană completează proiectul cu un grant în valoare totală de 15 milioane euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate și cu 0,5 milioane euro din partea Fondului Fiduciar de asistență tehnică al Parteneriatul Estic (EPTATF). Alte 28 de milioane euro din partea BEI sunt disponibile pentru a fi utilizate ulterior în cadrul proiectului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X