Podoleak: Pierderea războiului de către Rusia va permite R. Moldova să recapete controlul asupra regiunii transnistrene

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / 15 septembrie, 2022, 10:56

Mihail Podoleak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, susține că Rusia duce un război în stil terorist, bombardând, în mare parte, instituții și obiective civile, dorind, totodată, să lipsească Ucraina de resurse umane, cum ar fi apă, căldură și energie electrică.

Consilierul liderului ucrainean a mai declarat că pierderea războiului de către Rusia va permite R. Moldova să recapete controlul asupra regiunii transnistrene.

Vocea Basarabiei: De treizeci de ani deja armata Federației Ruse se află ilegal pe teritoriul Transnistriei. Din experiența Ucrainei, dar și a altor țări, cum ar putea R. Moldova să își recapete integritatea teritorială și controlul asupra malului stâng al Nistrului?

„Bună întrebare și ține de aspectul strategic, geopolitic al spațiului dat. Sunt convins că unica soluție de rezolvare a acestei probleme este pierderea Rusiei a războiului cu Ucraina. Suntem siguri de fapt că așa și va fi. Noi ne vom recăpăta teritoriile pierdute din 2014 încoace. Mă refer la Crimea, Donetsk și Lugansk. Pentru noi este esențial să restabilim integritatea teritorială inițială a Ucrainei. Îndată ce Rusia va pierde războiul, în interiorul țării vor începe procese de modernizare, iar atunci multe state care au avut de suferit din cauza agresivității Rusiei, inclusiv Moldova care are o armată străină pe teritoriul său și nu a putut să se dezvolte în toți acești ani din punct de vedere economic și politic, va avea posibilitatea la fel ca și Georgia să lichideze din punct de vedere juridic enclavele ilegale create de Rusia în interiorul statului propriu”, a declarat Podoleak în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.

El a subliniat că Ucraina își apără activ frontierele sudice ale țării, iar o eventuală ocupare a regiunilor Nicolaiv și Odesa de către armata rusă este imposibilă.

Oficialul ucrainean a mai menționat că Rusia nu poate ataca Republica Moldova decât preluând controlul asupra regiunilor din sud, însă armata ucraineană nu va permite un astfel de scenariu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X