Ambasadorul SUA la Chișinău și ministrul Justiției au semnat un memorandum ce urmărește să faciliteze „furnizarea mai frecventă de asistență tehnică, de instruire și de mentorat”

Autor: , in Actualitate / Justiție / 16 septembrie, 2022, 09:22

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) la Chișinău, Kent D. Logsdon și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco au semnat un memorandum de înțelegere, joi, 15 septembrie. Misiunea diplomatică a menționat că documentul urmărește să faciliteze furnizarea mai frecventă de asistență tehnică, de instruire și de mentorat.

Ambasada SUA la Chișinău a subliniat că sprijinul va include furnizarea de asistență și consiliere cu privire la inițiativele legislative și reglementările relevante pentru implementarea reformei justiției și a priorităților anticorupție ale Ministerului Justiției.

Memorandumul urmărește să faciliteze furnizarea mai frecventă de asistență tehnică, de instruire și de mentorat către Ministerul Justiției prin intermediul asistenței acordate de consilierul superior în justiție al Ambasadei SUA, Kevin Lanigan. Sprijinul va include furnizarea de asistență și consiliere cu privire la inițiativele legislative și reglementările relevante pentru implementarea reformei justiției și a priorităților anticorupție ale Ministerului Justiției, dezvoltarea de strategii naționale, planuri de acțiune în reforma justiției și anticorupție și propuneri de noi inițiative din partea instituțiilor relevante în sfera anticorupție”, a anunțat misiunea diplomatică.

În nota emisă de Ministerul Justiției este menționat că memorandumul vizează, în special, colaborarea cu un consilier superior în justiție al Ambasadei: „Suportul acordat va viza implementarea priorităților din justiție și facilitarea acordării asistenței tehnice, de instruire și de expertiză din partea SUA”.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, s-a întâlnit și cu Richard Nephew, coordonator privind combaterea corupției la nivel mondial din cadrul Departamentului de Stat al SUA, care a venit împreună cu ambasadorul SUA, E.S. Kent. D. Logsdon.

În cadrul discuției, ministrul Justiției a mulțumit Guvernului SUA pentru susținerea și tot suportul oferit pentru reformarea sistemului de justiție și lupta împotriva corupției.

De asemenea, Sergiu Litvinenco l-a informat pe Richard Nephew despre reformele lansate de Ministerul Justiției: pre-vettingul, reformarea Curții Supreme de Justiție, evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, modificarea cadrului legislativ pentru a debloca anumite procese care ar facilita finalizarea dosarelor, pedepsirea persoanelor vinovate și confiscarea averilor obținute prin acte de corupție.

Îmi exprim convingerea că putem miza și în continuare la o colaborare constructivă cu SUA și instituțiile sale în realizarea acțiunilor orientate spre curățarea sistemului de justiție, fortificarea instituțiilor de drept și consolidarea statului de drept”, a spus ministrul Justiției.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X