Șefa Procuraturii Anticorupție: Ședințele de judecată trebuie să fie publice

Autor: , in Actualitate / Justiție / 17 septembrie, 2022, 10:43

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, susține că ședințele de judecată ar trebui să aibă loc cu ușile deschise. Asta pentru ca societatea să vadă procurorii și judecătorii care „comit crime și nu aplică legea”.

Dacă am deschide ușile și am invita mass-media la ședințe, să vadă documentele pe care le văd eu astăzi, să înțeleagă ce probe avem noi, ce infracțiuni investigăm… Dacă voi toți ați avea oportunitatea să vedeți ce văd eu, ne-ar fi la toți mult mai clar cine-s procurorii și judecătorii care nu aplică legea, dar comit crime”, a declarat procuroarea-șefă, citată de IPN, la Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”.

Dragalin a mai spus că simte „o rezistență foarte mare, din sistem” la inițiativa ei de a face transparentă activitatea PA – una dintre prioritățile pe care le-a anunțat la începutul mandatului său.

Ea crede că, în calitate de șefă a PA, ar trebui să aibă „autonomie și independență reală”. De exemplu, să poată crea grupuri de lucru formate de ofițeri și din alte instituții, cum ar fi Serviciul protecție internă și anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, să poată solicita Consiliului Superior al Magistraturii ridicarea imunității unui judecător.

Citește și: Șefa Procuraturii Anticorupție: „Am ajuns pe un câmp de luptă cu soldați răniți; Când cineva ia mită, se gândește cât va trebui să dea mită apoi, ca să fie eliberat și să scape de pedeapsă”

Dragalin se află la conducerea PA de mai puțin de două luni. Anterior, ea a fost procuroare-adjunctă în districtul central al Californiei, Statele Unite ale Americii, de unde a revenit acasă, spunând că vrea să participe la reforma justiției din R. Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X