Cum să revii la job după concediul de îngrijire a copilului?
În Republica Moldova, părintele are posibilitatea să-și ia concediu de îngrijire a copilului pe o durată de minim un an sau de maxim 3 ani și 2 luni. Revenirea la job după această perioadă poate fi de-a dreptul dificilă, mai ales dacă nu ești angajat (ă) la un post lucru online pentru mămici sau tătici. După concediul de maternitate sau paternitate este importantă revenirea blândă de la rolul de părinte full time la cel de angajat(ă) cu normă întreagă. Întoarcerea la lucru este dificilă atât pentru muncitori necalificați, cât și pentru angajați pe poziții de top. Îți povestim în continuare ce trebuie să faci, ca să revii eficient la activitatea profesională.
Fii blând(ă) cu tine
Nu te aventura să-ți asumi un volum foarte mare de lucru în primele două-trei săptămâni după revenire. Fie că te angajezi la un post nou de muncă sau te întorci la jobul, pe care l-ai avut, alege un program de muncă part time. De exemplu, dacă ai studii în domeniul gastronomiei, sunt foarte multe anunțuri de angajăm bucătar cu program part-time, la care poți să aplici. Atunci când revii treptat la responsabilitățile profesionale, eviți supraoboseală, stările de frustrare și conflictele interioare. Întoarcerea în tempou alert la job, poate fi demotivantă și o să vrei să renunți în scurt timp. Dacă ai stări de tristețe sau de confuzie, trebuie să le accepți și să le trăiești, pentru că noile începuturi nu mereu sunt ușoare.
Fii realist(ă)
…și nu-ți forma așteptări. Înainte să revii la job trebuie să înțelegi că nu o să poți relua din prima zi cariera, pe care ai avut-o. Îndepărtează această presiune și concentrează-te pas cu pas pe ce ai de făcut. Încearcă să revii la un program cu jumătate de normă, apoi să mărești durata. Experții în HR recomandă să revii la job doar două-trei zile în prima săptămână. Alocă timp să afli ce s-a schimbat în echipă și să te familiarizezi cu procesele noi. Cere ajutor de la departamentul de HR în această nouă perioadă de „inducție”.
Discută cu șeful și colegii
Înainte să ieși din concediul de îngrijire a copilului este binevenit să vorbești cu șeful tău despre perioada care urmează. Să-i comunici despre programul de muncă, pe care ți-ai dori să-l ai, despre temerile tale și așteptările tale. De asemenea, stabilește niște KPI-uri clare cu managerii și planificați o metodă de revenire treptată la serviciu. În această discuție este importantă sinceritatea și atitudinea proactivă.
În relația cu colegii, la fel trebuie să stabilești câteva limite. Este important să-i anunți pe colegi despre programul tău de lucru și să insiști ca acesta să fie respectat. De exemplu, dacă ai stabilit că lucrezi până la 15:00, nu poți accepta să pregătești un raport la 14:45. Aceste condiții trebuie setate indiferent de jobul la care lucrezi sau de statutul, pe care-l ai.
Cere ajutor
După revenirea la job s-ar putea să ai nevoie de mai multă susținere din partea soției sau a soțului, a rudelor și colegilor. Nu ezita să ceri sprijin, încurajări sau feedback atunci când este necesar. Cu siguranță vei găsi colegi, care au fost în aceeași situație și pot să empatizeze cu tine, când le povestești despre ce simți.
Nu trebuie să te neglijezi pe tine în această perioadă. Planifică timp pentru hobby-urile tale și pentru a fi alături de familie. Este prioritar să petreci timpu calitativ cu copilul tău. De asta, încearcă să-i fii alături de fiecare dată când ai posibilitatea.
Comentarii