De ce vrea Putin să anexeze teritoriile ucrainene acum? Planul de la Kremlin

Autor: , in Actualitate / Cultură/Media / 20 septembrie, 2022, 18:28

Schimbarea de poziție a Kremlinului privind anexarea teritoriilor ucrainene ocupate face parte dintr-un plan mai amplu al președintelui Vladimir Putin, mai multe surse de la Kremlin citate de Meduza afirmând că referendumurile vor avea loc fără nici cea mai mică aparență a legalității.

Marți, autoritățile instalate de ruși în toate teritoriile ocupate din Ucraina au anunțat coordonat că vor organiza referendumurile de unire cu Rusia, mai mulți oficiali importanți de la Moscova printre care și ministrul de Externe Serghei Lavrov și Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate, exprimându-și imediat sprijinul pentru inițiative.

Jurnaliștii de la Meduza au fost cei care au dezvăluit încă din luna iunie, pe baza informațiilor din interiorul Kremlinului, că președintele Vladimir Putin a decis anexarea tuturor teritoriilor ucrainene ocupate, nu doar a regiunilor Donețk și Lugansk pe care le-a folosit drept pretext pentru a invada Ucraina pe 24 februarie.

Tot cei de la Meduza au explicat în luna august dilema cu care se confrunta Vladimir Putin în ceea ce privește anexarea teritoriilor ucrainene: pe de-o parte acesta și-ar fi dorit ca referendumurile să fie organizate după cucerirea întregii regiuni Donețk, pe de cealaltă amânarea încorporării teritoriilor le-ar fi dat de înțeles rușilor că lucrurile nu merg bine în războiul dus împotriva Ucrainei.

Însă sursele din cadrul administrației prezidențiale a lui Putin le-au spus jurnaliștilor de investigație ruși săptămâna trecută că Kremlinul ar fi decis să amâne pe termen „nelimitat” organizarea referendumurilor din cauza pierderii de teritorii în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei – scrie hotnews.ro.

După contraofensiva care a dus la eliberarea a 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu de către armata ucraineană, politologii Kremlinului care au lucrat în regiunile Harkov și Zaporojie au fost rechemați în Rusia, în timp ce pregătirile pentru vot în regiunea Herson au fost reduse.

Cu toate acestea, situația s-a schimbat în doar câteva zile din cauza panicii instalate în rândul separatiștilor pro-ruși și a temerilor Moscovei că forțele sale armate ar putea pierde și mai multe dintre teritoriile pe care le-au ocupat în Ucraina.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X