(VIDEO) Discursul Maiei Sandu la ONU: Reprezint cu mândrie R. Moldova, o viitoare membră a UE

Autor: , in Actualitate / Politic / 22 septembrie, 2022, 09:43

Președința Republicii Moldova a ținut un discurs la Dezbaterea generală din cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, de la New York.

Maia Sandu a exprimat susținerea fermă a Republicii Moldova pentru Ucraina, referindu-se și la prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană, care „ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate” pentru țara noastră Republica Moldova.

„Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”, a declarat șefa statului.

„În timp ce ne străduim să menținem pacea, economia și societatea noastră suportă greul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Resursele noastre sunt la limită, investițiile au încetinit, comerțul și rutele de transport sunt perturbate, iar inflația se apropie de 35 la sută.

În plus, ne confruntăm cu un spectru larg de amenințări hibride, de la dezinformare și propagandă până la atacuri cibernetice și presiuni energetice.

Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent. Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestei crize.

Dar acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie și să reducem dependența de combustibilii fosili. Ne propunem să creștem ponderea livrărilor de energie din surse regenerabile de la trei la 30 la sută în următorii trei ani. Acest lucru va face țara noastră mai puternică, iar mediul nostru – mai sănătos și mai sigur”, a spus Maia Sandu.

„Moldova continuă să avanseze pe agenda de reforme”

„În ciuda tuturor provocărilor, Moldova continuă să avanseze pe agenda de reforme. Construim un stat mai puternic și mai democratic. Anul trecut, Moldova a crescut cu 49 de poziții în Indexul libertății presei, plasându-se pe locul 40 în lume. Reforma justiției și lupta împotriva corupției se află în centrul eforturilor noastre de schimbare.

Lucrăm din greu pentru a deveni un loc mai bun pentru investitori – pentru a crea locuri de muncă, a stimula economia și a aduce mai multă prosperitate oamenilor.

Investim în conectivitatea cu Europa și încercăm să aducem țara noastră mai aproape de standardele europene”, a mai spus oficiala.

„Construim drumuri și poduri, spitale și un sistem de învățământ mai modern. Construim instituții mai puternice, care să lucreze în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Suntem concentrați, perseverenți și de neoprit. Suntem hotărâți să aducem Moldova în UE, astfel încât fiecare moldovean să aibă un nivel de trai mai bun și mai multe oportunități economice, acasă. Doar așa Moldova poate crește ca o democrație consolidată în partea noastră a lumii, în aceste vremuri dificile”, a adăugat Maia Sandu.

Discursul integral al Maiei Sandu poate fi citit aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X