Va închide sau nu Gazprom livrările de gaze către R. Moldova din 1 octombrie? Cum explică Spînu situația

Autor: , in Actualitate / Social / 29 septembrie, 2022, 16:27

Conform contractului de livrare a gazelor naturale, semnat între Moldovagaz și Gazprom, stipulează un preț mai mic al gazelor furnizate Republicii Moldova începând cu 1 octombrie. Deși autoritățile de la Chișinău se așteaptă ca Gazprom să respecte contractul și să continue livrarea de gaze, guvernarea se pregătește de câteva scenarii în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla.

„Pe 1 octombrie, peste două zile, ar trebui să fie aplicată noua formulă de calcul al costului gazelor naturale, conform contractului semnat anul trecut cu Gazprom. Asta înseamnă că Republica Moldova ar urma să plătească în jur de 1050 USD pentru o mie m3 de gaz. În prezent, plătim în jur de 1880 USD. Adică vom avea un preț mai bun”, a anunțat astăzi, 29 septembrie, vicepremierul Andrei Spînu.

„Ne așteptăm ca Gazprom să respecte contractul semnat cu MoldovaGaz. Având în vedere criza gazelor la nivel mondial și faptul că Gazprom nu a confirmat până azi continuitatea livrărilor, Guvernul se pregătește de câteva scenarii pentru a diminua aceste riscuri. Ce facem:

– cumpărăm păcură pentru Termoelectrica;
– creștem stocurile de gaz;
– întreprindem măsuri pentru reducerea consumului;
– Energocom se pregătește pentru a achiziționa gaz de pe piață;
– alte măsuri conform planului de pregătire pentru sezonul de încălzire aprobat de Guvern;

Republica Moldova este o țară mică, însă merită respectul țărilor lumii, oricât de mari sau mici ar fi acestea. Interesul nostru primordial este ca cetățenii moldoveni să trăiască în pace, în siguranță, să aibă venituri bune și stabile. De aceea, este important să rezistăm. De aceea, este important să acționăm ca o țară unită. De aceea, vom continua să avem grijă de cetățenii noștri și de viitorul țării noastre”, a mai scris ministrul Infrastructurii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X