Ministerul rus de Externe acuză Chișinăul de „subminarea culturii ruse”. La ce se referă Zaharova

Autor: , in Actualitate / Politic / 30 septembrie, 2022, 06:45

Moscova continuă să arunce cu săgeți otrăvite în adresa Chișinăului. De data asta, motivul invocat este scandalul din jurul Teatrului Cehov din capitala Republicii Moldova. În acest context, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat că autoritățile de la Chișinău ar implementa o agendă anti-rusă și încearcă să preseze cultura și limba rusă în R. Moldova, scrie deschide.md.

„Nu aș vrea să comentez partea juridică a aspectului, sunt treburi interne ale R. Moldova, însă există și un context politic în cadrul căruia au fost adoptate aceste decizii. Am remarcat de mai multe ori că, în prezent, autorităților moldovenești li se încearcă impunerea agendei anti-ruse și presarea culturii ruse, limbii ruse, legăturilor culturale și umanitare cu țara noastră”, a declarat Zaharova.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe acuză Chișinăul că ar încerca să schimbe conducerea Teatrului Cehov pentru că ar avea probleme cu repertoriul său.

„Este vorba despre sabotarea culturii ruse, care a legat popoarele țărilor noastre, anumiți oameni și familii. Sunt rupte destine. În acest context pot fi înțeleși cei care consideră că deciziile cu privire la teatru și director sunt direcționate, de fapt, spre schimbarea conducerii și reformarea teatrului în limba rusă, al cărui repertoriu nu se încadrează în această agendă de integrare europeană a Chișinăului”, a mai acuzat Zaharova.

Scandalul în jurul Teatrului Cehov a izbucnit după ce ministrul Culturii Sergiu Prodan a anunțat că vor fi organizate concursuri pentru funcțiile de directori ai instituțiilor teatral-concertistice din R. Moldova. Constantin Haret, care se află în fruntea Teatrului Cehov, a declarat că nu este de acord cu desfacerea anticipată a contractului său și a scos colectivul instituției la protest. În replică, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că Haret manipulează opinia publică și colegii săi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X