IGP s-a adresat în instanța de judecată cu solicitarea de a obliga Primăria Chișinău să suspende manifestațiile organizate de Partidul Șor
Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) au anunțat că s-au adresat în instanța de judecată cu solicitarea de a obliga Primăria municipiului Chișinău să suspende manifestațiile organizate de Partidul Politic Șor în centrul Capitalei, perimetrul Președinție-Parlament.
Poliția a mai precizat că, în contextul acțiunilor desfășurate în centrul Capitalei, în ultimele trei săptămâni, are în proces de documentare o cauză penală pentru amenințarea sau violența săvârșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere și înregistrate 40 de proceduri contravenționale care se referă la nesubordonare, huliganism, ultragierea angajaților forțelor de ordine, prezența persoanelor cu antecedente penale în rândul protestatarilor, încălcarea legislației cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor în timpul activității de mediatizare a evenimentelor, etc.
În acest sens, Poliția susține că a remis Primăriei Chișinău șase sesizări cu informații cumulative despre toate încălcările admise în spațiul public, fiind punctate numeroase abateri admise și solicitând modificarea programului de întruniri sau, după caz, sistarea acestora.
„Poliția a cerut APL-ului să intervină și să întreprindă acțiuni de neadmitere a unor asemenea nereguli, inclusiv a celor ce țin de protecția mediului și păstrarea unui climat curat în spațiul public.
Or, anume subdiviziunile APL-ului (Salubritatea, Spațiile Verzi, etc) sunt responsabile direct de păstrarea unui mediu curat în capitală, inclusiv la așa gen de evenimente.
Totodată precizăm că, în condițiile Legii 26 cu privire la întruniri, responsabilă de buna organizare a evenimentelor este Administrația Publică Locală, constatându-se în acest sens lipsa totală de implicare și intervenție”, a explicat Inspectoratul General al Poliției.
Astfel, Poliția a anunțat că la 30 septembrie s-a adresat cu o cerere prealabilă Primăriei Chișinău cu solicitarea de sistare a acestui tip de întruniri, la care Primăria nu a reacționat.
Respectiv, la data de 4 octombrie curent, Poliția s-a adresat în instanța de judecată cu solicitarea de a fi obligată Autoritatea Publică Locală (APL) să suspende aceste întruniri.
„Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la libera exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, se mai arată în comunicat.
Citește și: MAI: „Nu a avut loc vreo ședință secretă cu privire la protestele organizate de Partidul Șor”
O investigaţie a jurnaliştilor de la Ziarul de Gardă constată că persoanele care participă la protestele antiguvernamentale organizate de Partidul Şor în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei de la Chişinău sunt plătiţi. Potrivit jurnaliştilor care s-au infiltrat printre manifestanţi, aceştia sunt transportaţi organizat la protest şi remunerați cu câte 400 de lei ca „să-şi manifeste atitudinea civică”.
Reprezentanţi ai Partidului Şor au negat că plătesc oamenii ca să protesteze.
În ultimele săptămâni, Partidul Şor a organizat proteste în faţa Preşedinţiei şi a Parlamentului Republicii Moldova.
Comentarii