„Ultimele amenințări nu sunt gratuite”. Igor Grosu admite că R. Moldova ar putea intenta un proces în arbitraj internațional împotriva Gazprom

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 7 octombrie, 2022, 08:23

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, admite că Republica Moldova ar putea intenta un proces în arbitraj internațional împotriva companiei ruse Gazprom, dacă gigantul rus încălcă prevederile contractuale cu S.A „Moldovagaz”.

Ultimele amenințări ale Gazpromului nu sunt gratuite. Ați văzut, au redus livrările cu 30%, nejustificat, încălcând contractul și ei știu de lucrul ăsta. Sigur că este pe termen lung. Noi va trebui să ne pregătim, să adunăm argumentele și să ne adresăm în instanță, în arbitraj. Dar, evident că nu în Sankt Petersburg”, a declarat Grosu, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Președintele Parlamentului a sugerat că procesul de arbitraj ar trebuie să îl intenteze responsabilii de la Moldovagaz.

„O să o facă, pentru că nu-i de capul lor. Ei trăiesc în Republica Moldova. Dacă vor să-și pună o țară în cap, este decizia lor. Dar, eu nu văd argumentul de ce nu ar face”, a spus Grosu.

Amintim că, Gazprom amenință din nou Moldovagaz cu rezilierea contractului și sistarea livrărilor de gaze naturale, spunând că partea moldovenească pe parcursul anului curent a „încălcat în mod regulat termenii contractului”.

Gigantul rus avertizează că ar putea sista complet livrările de gaze naturale dacă partea moldovenească nu va efectua plățile în avans până la data de 20 octombrie 2022. Totodată, este specificat că își rezervă dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcărilor „grave” a termenilor pentru încheierea unui acord privind stingerea datoriei istorice a S.A. Moldovagaz, care implică modificări ale clauzelor contractuale, se va face numai sub forma unor completări corespunzătoare la contract.

Pe de altă parte, vicepremierul Andrei Spînu susține că „Gazprom încalcă contractul semnat și livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-au obligat să o asigure”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X