Zaharova, despre vandalizarea Ambasadei Rusiei la Chișinău: „Se pare că urmează exemplul camarazilor mai mai mari”. Solicitarea Ministerului rus de Externe

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / 12 octombrie, 2022, 07:43

Reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că la Ambasada Rusiei de la Chișinău continuă „acțiuni urâte”. Comentând incidentul de la misiunea diplomatică, aceasta a criticat dur felul cum au reacționat forțele de ordine, acuzându-le de complicitate și reacție întârziată.

Zaharova susține că Federația Rusă se așteaptă ca partea moldovenească să își „îndeplinească obligațiile de a asigura securitatea” Ambasadei Rusiei la Chișinău.

„Prostiile urâte de la Ambasada noastră de la Chișinău continuă. Aș dori să sper că partea moldovenească va găsi în continuare o oportunitate de a-și îndeplini obligațiile legale internaționale sau de a semna, în final, că nu poate sau nu vrea să facă acest lucru. Pur și simplu nu se simte legată de convenții, dar Chișinăul are obligații de a asigura funcționarea și securitatea misiunii diplomatice ruse”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Aceasta a mai afirmat că autoritățile de la Chișinău „ar urma exemplul prietenilor mai mari”.

„Sperăm că ne vor auzi la Chișinău. Dar se pare că ei urmează exemplul camarazilor lor mai în vârstă de acolo, pentru că astfel de acțiuni în legătură cu misiunile noastre diplomatice au loc în SUA, Canada, țările UE”, a adăugat Zaharova.

Reprezentanta Ministerului rus de Externe a catalogat incidentul drept o situație revoltătoare.

„Aproape de la începutul operațiunii militare speciale din Ucraina au loc acțiuni anti-ruse în apropierea clădirii Ambasadei Rusiei în Moldova, care nu permit Ambasadei să desfășoare activitățile normale. Recent, au avut parte de încercări de intimidare deschisă a angajaților noștri. Autoritățile moldovenești nu intervin în această situație, pur și simplu s-au retras”, a mai spus Zaharova.

Presa de stat rusă scrie că personalul misiunii diplomatice și membrii familiilor acestora nu au fost răniți în urma incidentului care a avut loc pe 7 octombrie. Diplomații cred că atacul a avut loc cu complicitatea autorităților moldovenești.

Amintim că, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a fost vandalizată în noaptea de vineri spre sâmbătă, în contextul în care președintele rus Vladimir Putin și-a sărbătorit vineri cei 70 de ani. Pe poarta misiunii diplomatice a fost scris, în rusă, „Putin – ucigaș”, iar peste grad au fost aruncate petarde și focuri de artificii. Mai mult, mesajul de pe poartă a fost scris cu vopsea în culorile drapelului ucrainean.

Poliția Capitalei a găsit un suspect. Este vorba de un bărbat, originar din Federația Rusă, care este cercetat pentru huliganism și riscă dosar penal.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X