Washington Post, cu trimitere la documente secrete: FSB-ul rusesc încearcă să submineze guvernarea pro-occidentală a Chișinăului

Autor: , in Actualitate / Cultură/Media / Politic / 28 octombrie, 2022, 17:37

The Washington Post a dedicat un întreg articol Republicii Moldova, după ce SUA a impus sancțiuni personale pe zeci de persoane și entități din R. Moldova. Publicația americană face trimitere la o serie de „materiale sensibile obținute de serviciile de informații ucrainene, care ilustrează modul în care Moscova continuă să încerce să manipuleze statele din Europa de Est”.

Cei de la The Washington Post amintesc despre faptul că, la scurt timp după ce mii de oameni au ieșit la protestele din această toamnă din Chișinău, organizate de Partidul Șor, președintele formațiunii, Ilan Șor, „a primit aplauze de la Moscova”.

„Un politician rus de rang înalt l-a lăudat pe organizatorul protestului, Ilan Șor, drept „un partener demn pe termen lung”, se arată în articol.

Potrivit publicației, Șor este numit de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) de la Moscova „Cel Tânăr”, politicianul fiind o figură de bază în eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova.

Documentele, materiale sensibile obținute de serviciile secrete ucrainene și analizate de The Washington Post, ilustrează modul în care Moscova continuă să încerce să manipuleze țările din Europa de Est, chiar dacă campania sa militară din Ucraina se clatină.

Actele ar demonstra că FSB a canalizat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta R. Moldova spre Moscova.

Articolul amintește că Trezoreria SUA a impus miercuri, 26 octombrie, sancțiuni mai multor entități și persoane, inclusiv Șor, afirmând că acestea „coordonează cu alți oligarhi pentru a crea tulburări politice în Moldova” și că „a primit sprijinul Rusiei”.

În documentele analizate de publicația americană apare și informația că strategii ruși, într-un raport adresat FSB, au indicat ideea că Partidul Șor urma să fie poziționat ca unul „al acțiunii concrete”.

Citește aici integral, în limba engleză, materialul apărut în The Washington Post.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X