Documente secrete: Cum l-au cumpărat rușii pe Dodon cu 45.000$ pe lună și supărarea acestuia când nu era lăsat să vorbească

Autor: , in Actualitate / Cultură/Media / Politic / 30 octombrie, 2022, 07:20

Igor Dodon a fost președintele Republicii Moldova între 2016 și 2020. Documente publicate recent de ziarul Washington Post arată cum Moscova îl controla prin rețelele serviciului secret FSB și cum l-a plătit. În schimb, nu-l lăsau să vorbească liber.

Până de curând, arată documentele, principalul vehicul al FSB în Republica Moldova a fost Partidul Socialist, condus de Igor Dodon.

Rusia nu și-a ascuns niciodată legăturile strânse cu Dodon: din 2019, Igor Ceaika, un om de afaceri rus care este fiul fostului procuror general al Rusiei, a deținut împreună cu fratele mai mic al lui Dodon afaceri în Rusia în domeniul imobiliar și al gestionării deșeurilor, potrivit documentelor oficiale de înregistrare a companiilor.

Într-un filmuleț înregistrat în secret și scurs în 2019, Dodon a recunoscut că a primit finanțare de la Kremlin – inclusiv de la Gazprom – și a declarat că are nevoie de 800.000 de dolari până la 1 milion de dolari pe lună pentru a acoperi „costurile de funcționare” ale partidului său, scrie libertatea.ro.

Vezi și: Washington Post, cu trimitere la documente secrete: FSB-ul rusesc încearcă să submineze guvernarea pro-occidentală a Chișinăului

Dodon, care a fost acuzat de trădare, îmbogățire ilegală, corupție și finanțare ilegală a partidului, nu a răspuns la solicitările de comentarii trimise purtătorului de cuvânt al Partidului Socialist, unde este încă membru. În instanță, el a negat acuzațiile, spunând că dosarul împotriva sa este „100% politic”.

Pe 15 noiembrie 2020, moldovenii au votat-o pe Sandu, o fostă economistă a Băncii Mondiale, în funcția de președintă.

Planul FSB

În semn de răspuns, FSB a elaborat un plan – datat din 21 noiembrie 2020 și analizat de Washington Post – pentru a folosi poziția socialiștilor și pe cea a partidului lui Șor, cu scopul de a menține influența agenției ruse, inclusiv prin adoptarea unei legi care ar fi transferat controlul serviciului de securitate și informații din Moldova de la președinte la Parlament.

Cu toate acestea, partidul lui Dodon a fost, de asemenea, învins în alegerile parlamentare din iulie 2021, iar planul nu a mai ajuns nicăieri.

Strategii politici moldoveni angajați de FSB au raportat la Moscova în septembrie 2021 că înfrângerea Partidului Socialist a fost „rezultatul unei crize sistemice” și că Dodon era o persoană cu o „reputație afectată ireversibil”, a cărei îndepărtare de pe scena politică ar trebui să fie realizată cu „virtuozitate chirurgicală”.

Venit lunar de 45.000 de dolari și revolta

După ce Dodon s-a retras din Partidul Socialist, el a fost numit președinte al Consiliului de afaceri moldo-rus, o organizație înființată de Delovaia Rossia, organizația legată de Kremlin. Salariul lunar al lui Dodon, plătit de consiliul de afaceri, a fost de 29.016 dolari, plus un bonus lunar de 14.508 dolari, arată documentele citate de Washington Post.

Cu toate acestea, contractul a venit cu condiții. Dodon trebuia să capete aprobare pentru tot ceea ce spunea în public de la noul său angajator, arată o captură de ecran a unei conversații prin SMS între Dodon și șeful companiei, Igor Ceaika.

În conversația cu pricina, din 2 decembrie 2021, Dodon a insistat că era „o persoană liberă”.

„Liber, dar restricționat de etica corporatistă a Uniunii (ruso-moldovenești)”, a spus Ceaika.

„Ați început să mă îngropați mai devreme”, a răspuns Dodon. „Dacă îmi transmiteți condiția ca pentru una dintre declarațiile mele publice să-mi tăiați salariile și să închideți noul consiliu de afaceri… atunci să vorbim despre asta în detaliu”, a adăugat fostul președinte.

Miza pe Șor

Căderea lui Dodon a dus la faptul că omul de afaceri Ilan Șor, 35 de ani, supranumit „tânărul” de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a devenit o figură centrală în eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova și de o readuce pe orbita Moscovei, arată o serie de documente obținute de serviciile secrete ucrainene și consultate de Washington Post.

Documentele ilustrează modul în care Moscova încearcă să manipuleze țările din Europa de Est, într-un moment în care efortul său militar din Ucraina pare că eșuează.

FSB, spune cotidianul, a direcționat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și pentru a reorienta țara către Moscova, arată documentele și interviurile.

Aceste eforturi nu au trecut neobservate la Washington.

Trezoreria SUA a impus miercuri sancțiuni împotriva mai multor organizații și persoane din Rusia sau din Republica Moldova, inclusiv împotriva lui Șor, afirmând că acesta „s-a coordonat cu reprezentanți ai altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în Moldova” și că a „primit sprijin rusesc”, în vreme ce a colaborat „cu entități cu sediul la Moscova pentru a submina” efortul Moldovei de a adera la Uniunea Europeană.

Citește articolul complet pe libertatea.ro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X