Eduard Harunjen vrea să revină în funcția de procuror general. Solicitarea către Maia Sandu

Autor: , in Actualitate / Justiție / 10 noiembrie, 2022, 14:23

Fostul procuror general Eduard Harunjen vrea să revină din nou la cârma Procuraturii Generale. În cadrul unei conferințe de presă organizată joi, 10 noiembrie, el a anunțat că i-a solicitat președintei Maia Sandu să să anuleze ordinul de demitere semnat de precedesorul ei, Igor Dodon.

Eduard Harunjen a solicitat Maiei Sandu să anuleze decretul din iulie 2019 prin care a fost destituit din funcția de procuror general al Republicii Moldova, semnat de Igor Dodon.

„Astăzi am înaintat o cerere prealabilă către președintele Republicii Moldova în care am solicitat să fie anulate efectele decretului ex-președintelui Igor Dodon din 11 iulie 2019 prin care am fost demis din funcția de procuror general. Am cerut Maiei Sandu să anuleze acest decret dat fiind faptul că acesta a fost viciat de mai multe circumstanțe de drept și de fapt”, a declarat Harunjen.

Potrivit lui Harunjen, cererea prealabilă a fost depusă conform prevederilor Codului administrativ, care prevede două etape în soluționarea acestor situații.

„Prima etapă este înaintarea cererii prealabile către autoritatea publică care a emis actul contestat și a doua etapă este adresarea în instanța de judecată, în cazul în care autoritatea publică refuză să-și anuleze actul contestat”, a explicat Harunjen.

El susține că a demisionat în 2019 din cauza „colapsului instituțional”.

„Anume acest fapt m-a făcut să fac acel pas și să înaintez președintelui cererea de demisie. Nu presiunea publicului sau a politicului, dar conștientizarea realității că avem o clasă politică care e gata să dea foc la tot doar pentru a atinge scopul Presiune politică asupra mea era în acea perioadă, evident”, a argumentat Harunjen.

„Ce m-a făcut să revin la situația din 2019, de ce acum, de ce 3 ani nu am făcut declarații? Vreau să vă întreb – vouă vă place ce se întâmplă acum în Procuratură?”, a spus Harunjen.

Harunjen a comunicat că nu intenționează să se lanseze în politică.

În iulie 2019, Eduard Harunjen și-a prezentat demisia din funcția de procuror general, iar Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a respins sesizarea lui Andrei Năstase privind inițierea urmăririi penale pe numele acestuia.

Maia Sandu, atunci șefa Cabinetului de miniștri, a spus că, chiar dacă și-a prezentat demisia de la funcția de procuror general, Eduar Harunjen va trebui să răspundă pentru tot ce a făcut sau nu a făcut cât a fost la cârma Procuraturii Generale. Ea menționa în acea perioadă că Harunjen va trebui să răspundă pentru dosarele politice la intentarea cărora a contribuit, pentru inacțiunea în ceea ce privește lichidarea schemelor infracționale comise de oamenii regimului, dar și pentru lipsa de progres în recuperarea banilor furați și în pedepsirea făptașilor furtului bancar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X