Eduard Harunjen vrea să revină în funcția de procuror general. Solicitarea către Maia Sandu
Fostul procuror general Eduard Harunjen vrea să revină din nou la cârma Procuraturii Generale. În cadrul unei conferințe de presă organizată joi, 10 noiembrie, el a anunțat că i-a solicitat președintei Maia Sandu să să anuleze ordinul de demitere semnat de precedesorul ei, Igor Dodon.
Eduard Harunjen a solicitat Maiei Sandu să anuleze decretul din iulie 2019 prin care a fost destituit din funcția de procuror general al Republicii Moldova, semnat de Igor Dodon.
„Astăzi am înaintat o cerere prealabilă către președintele Republicii Moldova în care am solicitat să fie anulate efectele decretului ex-președintelui Igor Dodon din 11 iulie 2019 prin care am fost demis din funcția de procuror general. Am cerut Maiei Sandu să anuleze acest decret dat fiind faptul că acesta a fost viciat de mai multe circumstanțe de drept și de fapt”, a declarat Harunjen.
Potrivit lui Harunjen, cererea prealabilă a fost depusă conform prevederilor Codului administrativ, care prevede două etape în soluționarea acestor situații.
„Prima etapă este înaintarea cererii prealabile către autoritatea publică care a emis actul contestat și a doua etapă este adresarea în instanța de judecată, în cazul în care autoritatea publică refuză să-și anuleze actul contestat”, a explicat Harunjen.
El susține că a demisionat în 2019 din cauza „colapsului instituțional”.
„Anume acest fapt m-a făcut să fac acel pas și să înaintez președintelui cererea de demisie. Nu presiunea publicului sau a politicului, dar conștientizarea realității că avem o clasă politică care e gata să dea foc la tot doar pentru a atinge scopul Presiune politică asupra mea era în acea perioadă, evident”, a argumentat Harunjen.
„Ce m-a făcut să revin la situația din 2019, de ce acum, de ce 3 ani nu am făcut declarații? Vreau să vă întreb – vouă vă place ce se întâmplă acum în Procuratură?”, a spus Harunjen.
Harunjen a comunicat că nu intenționează să se lanseze în politică.
În iulie 2019, Eduard Harunjen și-a prezentat demisia din funcția de procuror general, iar Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a respins sesizarea lui Andrei Năstase privind inițierea urmăririi penale pe numele acestuia.
Maia Sandu, atunci șefa Cabinetului de miniștri, a spus că, chiar dacă și-a prezentat demisia de la funcția de procuror general, Eduar Harunjen va trebui să răspundă pentru tot ce a făcut sau nu a făcut cât a fost la cârma Procuraturii Generale. Ea menționa în acea perioadă că Harunjen va trebui să răspundă pentru dosarele politice la intentarea cărora a contribuit, pentru inacțiunea în ceea ce privește lichidarea schemelor infracționale comise de oamenii regimului, dar și pentru lipsa de progres în recuperarea banilor furați și în pedepsirea făptașilor furtului bancar.
Comentarii