„Actele semnate – pasibile de nulitate”. Procuratura Generală confirmă solicitarea lui Eduard Harunjen de a fi repus în funcția de procuror general. Precizarea instituției

Autor: , in Actualitate / Justiție / 11 noiembrie, 2022, 13:02

Fostul procuror general Eduard Harunjen a anunțat vineri, 11 noiembrie, că i-a adresat actualului procuror general interimar Ion Munteanu un demers prin care l-a informat despre cererea prealabilă care a depus-o la Președinție privind anularea decretului prin care a fost demis din funcție și ce prevede Codul admnistrativ în asemenea circumstanțe. Procuratura Generală a confirmat pentru COTIDIANUL parvenirea în adresa instituției a adresării lui Eduard Harunjen privind repunerea sa în funcție, însă, a evitat deocamdată să comenteze solicitările fostului procuror general, care și-a dat demisia în vara anului 2019.

Fostul procuror general Eduard Harunjen invocă faptul că actele administrative semnate de procurorul general interimar Ion Munteanu sunt pasibile de nulitate absolută.

La data de 10 noiembrie i-am adresat lui Ion Munteanu un demers prin care l-am informat despre cererea prealabilă, depusă de mine în adresa Președinției Republicii Moldova cu privire la suspendarea și anularea Decretului Președintelui RM nr.1208 din 11 iulie 2019 privind eliberarea subsemnatului din funcția de procuror general. În asemenea circumstanțe, potrivit prevederilor art. 171 alin. (5) din Codul administrativ, efectele de drept ale decretului nominalizat se suspendă până la soluționarea definitivă a cazului, adică cu repunerea subsemnatului în funcția de procuror general din data de 10 noiembrie 2022. În aceste condiții, ocuparea în continuare a funcției de procuror general interimar de către Ion Munteanu devine neîntemeiată și ilegală, iar orice act administrativ, semnat de către acesta, este pasibil de nulitate absolută”, susține Eduard Harunjen.

Într-un comentariu pentru COTIDIANUL, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru a declarat că alegațiile expuse de către Eduard Harunjen urmează a fi examinate.

Procuratura Generală confirmă parvenirea, la 10 noiembrie 2022, în adresa instituției a adresării dlui Eduard Harunjen, conținutul căreia a fost făcut public de către autorul acesteia. Alegațiile expuse de către solicitant urmează a fi examinate în limita competențelor atribuite prin lege Procuraturii Generale.

La etapa actuală, deoarece adresarea este în proces de examinare, Procuratura Generală se abține de la careva comentarii cu privire la subiectul abordat de către petent. Totodată, reiterăm, că Procuratura își va ghida în continuare activitatea conform principiilor legalității, imparțialității și independenței”, ne-a declarat reprezentanta Procuraturii Generale, Violina Moraru.

Președinta Maia Sandu susține că cei care au servit regimuri corupte nu au șanse să revină în sistem. Comentariul a fost făcut în contextul în care fostul procurorul general Eduard Harunjen îi cere șefei statului să anuleze decretul prin care a fost demis în vara anului 2019.

Amintim că, Eduard Harunjen a solicitat Maiei Sandu să anuleze decretul din iulie 2019 prin care a fost destituit din funcția de procuror general al Republicii Moldova, semnat de Igor Dodon.

„Am înaintat o cerere prealabilă către președintele Republicii Moldova în care am solicitat să fie anulate efectele decretului ex-președintelui Igor Dodon din 11 iulie 2019 prin care am fost demis din funcția de procuror general. Am cerut Maiei Sandu să anuleze acest decret dat fiind faptul că acesta a fost viciat de mai multe circumstanțe de drept și de fapt”, a declarat Harunjen.

Potrivit lui Harunjen, cererea prealabilă a fost depusă conform prevederilor Codului administrativ, care prevede două etape în soluționarea acestor situații.

„Prima etapă este înaintarea cererii prealabile către autoritatea publică care a emis actul contestat și a doua etapă este adresarea în instanța de judecată, în cazul în care autoritatea publică refuză să-și anuleze actul contestat”, a explicat Harunjen.

La acest subiect: Eduard Harunjen vrea să revină în funcția de procuror general. Solicitarea către Maia Sandu

El susține că a demisionat în 2019 din cauza „colapsului instituțional”.

În iulie 2019, Eduard Harunjen și-a prezentat demisia din funcția de procuror general, iar Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a respins sesizarea lui Andrei Năstase privind inițierea urmăririi penale pe numele acestuia.

Maia Sandu, atunci șefa Cabinetului de miniștri, a spus că, chiar dacă și-a prezentat demisia de la funcția de procuror general, Eduar Harunjen va trebui să răspundă pentru tot ce a făcut sau nu a făcut cât a fost la cârma Procuraturii Generale. Ea menționa în acea perioadă că Harunjen va trebui să răspundă pentru dosarele politice la intentarea cărora a contribuit, pentru inacțiunea în ceea ce privește lichidarea schemelor infracționale comise de oamenii regimului, dar și pentru lipsa de progres în recuperarea banilor furați și în pedepsirea făptașilor furtului bancar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X