Percheziții la sediul PSRM în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului. Reacția socialiștilor: În loc să ne vedem cu președinta Parlamentului European, trebuie să dăm explicații procurorului

Autor: , in Actualitate / Politic / 11 noiembrie, 2022, 10:56

La sediul central al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de pe strada Columna din Capitală au loc percheziții, vineri, 11 noiembrie. Pe de altă parte, reprezentanții formațiunii susțin că are loc „un atac regizat în laboratoarele politice ale regimului PAS” și au lansat mai multe acuzații la adresa guvernării.

Procuratura Anticorupție confirmă desfășurarea perchezițiilor la sediul PSRM în cadrul investigării cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului.

Purtăroarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru ne-a spus că maimulte detalii privind perchezițiile desfășurate vor fi anunțate mai târziu.

În cadrul unui brieging de presă, deputatul socialist Grigore Novac a declarat că reforma justiției a eșuat și au loc acțiuni de intimidare a opoziției.

Novac susține că deputații socialiști nu s-au putut întâlni cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, prezentă în Parlamentul de la Chișinău, ei fiind nevoiți să dea explicații procurorului anticorupție Petru Iarmaliuc.

„În Forumul Legislativ am avut un oaspete atât de înalt (n.r: președinta Parlamentului European, Roberta Metsola), iar la 200 de metri are loc efectuarea justiției în stilul PAS (n.r: Partidul Acțiune și Solidaritate). Justiția din Republica Moldova a devenit o filială PAS, a Maiei Sandu, a lui Igor Grosu, a Nataliei Gavrilița, toți cei care cu mâinile lui Sergiu Litvinenco au trucat diferite concursuri. Au început acțiuni de intimidare a opoziției. E destul numai să critici PAS-ul și te trezești a doua zi cu procurorii la sediul partidului sau acasă sau în altă parte. Noi deja ne-am obișnuit. Dacă nu percheziții, atunci citații la Procuratură. Și așa ani de zile te hărțuiesc fără temei. Astfel de acțiuni nu au loc prima dată la sediul central al PSRM. Ce mai caută? Acolo sunt deputații. Astfel, în loc deputații să vină la ședința Parlamentului, ei trebuie să răspundă la întrebările procurorului anticorupție Petru Iarmaliuc. În loc Roberta Metsola să vadă și opoziția parlamentară din Forul Legislativ, ea trebuie să îi vadă numai pe cei de la PAS. Nu cumva să venim cu vreo întrebare sau să îi transmitem vreun mesaj. Aceasta este frica lor. Aceasta este democrație? Am eșuat la reforma justiției. Ne îndreptăm cu pași mari spre totalitarim”, a declarat Novac.

Reacția PSRM:

„Este un atac regizat în laboratoarele politice ale regimului PAS, care urmărește intimidarea membrilor PSRM. Este îngrijorător faptul că această acțiune de răfuială cu oponenții, are loc în același timp cu vizita președintelui Parlamentului European, Roberta Matsola, în țara noastră. În timp ce înaltul oficial european vorbește la Președinție despre valorile democratice și despre libertățile umane, regimul protejat de Bruxelles, face apel la acțiuni violente de amenințare și presiune asupra opoziției.

Totodată considerăm că spectacolul cu procurori de la sediul PSRM, a fost pus în scenă pentru a mai atenua impactul dezvăluirilor privind implicarea ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco în fărădelegi și abuz de putere”, au comentat socialiștii.

PSRM consideră că are loc un atac direct al guvernanților împotriva statului de drept și împotriva democrației.

„Deja pentru toți este evident că regimul PAS, a capturat întregul sistem de drept, pe care îl folosește ca armă politică împotriva opoziției. Scopul lor este să se mențină la putere cu orice preț și să lichideze orice formă de rezistență sau opoziție în țară.

Considerăm că asistăm la un atac direct al guvernanților împotriva statului de drept și împotriva democrației. Chiar dacă vor lichida toată opoziția politică din Republica Moldova, cetățenii țării nu vor trăi mai bine, iar facturile nu vor fi mai mici. Sărăcia a intrat deja în toate casele din țară, iar vina pentru catastrofa socială în care am ajuns, o poartă regimul PAS.

Condamnăm ferm orice formă de persecutare a opoziției, toate dosarele penale motivate exclusiv politic. Facem apel la Delegația Uniunii Europene la Chișinău, dar și la toate misiunile diplomatice acreditate în țara noastră, să nu devină complici ai dictaturii impuse de PAS”, se spune în comunicatul emis de PSRM.

Acțiuni procesuale de ridicare a documentelor în dosarul finanțării ilegale a partidului politic au avut loc la sediul PSRM și la începutul lunii iunie curent.

În luna octombrie, Zinaida Greceanîi a fost pusă sub învinuire în dosarul finanțării ilicite a Partidului Sociliștilor din Republic Moldova (PSRM). Anunțul a fost făcut de procurorul de caz Petru Iarmaliuc la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Amintim că, fostul lider al PSRM, Igor Dodon, actual președinte de onoare, este învinuit pe mai multe capete de acuzare, printre care și organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat.

Procuratura Anticorupție a anunțat joi, 6 octombrie, despre trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui Igor Dodon în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Detalii: Dosarul în privința lui Igor Dodon, denumit generic „Kuliok”, trimis în judecată

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X