Reacția Maiei Sandu la solicitarea lui Eduard Harunjen de a anula decretul prin care a fost demis din funcția de procuror general

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 11 noiembrie, 2022, 07:51

Președinta Maia Sandu a venit cu o reacție la solicitarea lui Eduard Harunjen care a cerut anularea decretului din iulie 2019, prin care a fost demis din funcția de procuror general al Republicii Moldova. Șefa statului susține că cei care au servit regimuri corupte nu au șanse să revină în sistem.

Maia Sandu a lăsat să se înțeleagă că nu va semna decretul de anulare prin care Eduard Harunjen a fost demis din funcție procurorul general din 2019.

Lupta împotriva corupției va continua și toți cei care au servit regimuri corupte nu au șanse să revină în sistem”, a declarat Maia Sandu pentru TV8.

Eduard Harunjen a solicitat Maiei Sandu să anuleze decretul din iulie 2019 prin care a fost destituit din funcția de procuror general al Republicii Moldova, semnat de Igor Dodon.

„Am înaintat o cerere prealabilă către președintele Republicii Moldova în care am solicitat să fie anulate efectele decretului ex-președintelui Igor Dodon din 11 iulie 2019 prin care am fost demis din funcția de procuror general. Am cerut Maiei Sandu să anuleze acest decret dat fiind faptul că acesta a fost viciat de mai multe circumstanțe de drept și de fapt”, a declarat Harunjen.

Potrivit lui Harunjen, cererea prealabilă a fost depusă conform prevederilor Codului administrativ, care prevede două etape în soluționarea acestor situații.

„Prima etapă este înaintarea cererii prealabile către autoritatea publică care a emis actul contestat și a doua etapă este adresarea în instanța de judecată, în cazul în care autoritatea publică refuză să-și anuleze actul contestat”, a explicat Harunjen.

La acest subiect: Eduard Harunjen vrea să revină în funcția de procuror general. Solicitarea către Maia Sandu

El susține că a demisionat în 2019 din cauza „colapsului instituțional”.

În iulie 2019, Eduard Harunjen și-a prezentat demisia din funcția de procuror general, iar Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a respins sesizarea lui Andrei Năstase privind inițierea urmăririi penale pe numele acestuia.

Maia Sandu, atunci șefa Cabinetului de miniștri, a spus că, chiar dacă și-a prezentat demisia de la funcția de procuror general, Eduar Harunjen va trebui să răspundă pentru tot ce a făcut sau nu a făcut cât a fost la cârma Procuraturii Generale. Ea menționa în acea perioadă că Harunjen va trebui să răspundă pentru dosarele politice la intentarea cărora a contribuit, pentru inacțiunea în ceea ce privește lichidarea schemelor infracționale comise de oamenii regimului, dar și pentru lipsa de progres în recuperarea banilor furați și în pedepsirea făptașilor furtului bancar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X