Vladimir Andronachi, învinuit pentru „rolul de conducător” în tentativa de deposedare a R. Moldova de un imobil amplasat în Odesa

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 14 noiembrie, 2022, 12:23

Fostul deputat al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Andronachi, care în prezent se află în arest, a primit statutul de învinuit „pentru rolul de conducător” în tentativa de deposedare a R. Moldova de un imobil amplasat în Odesa, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

În dosarul denumit generic „Consulatul Moldovei la Odesa”, Vladimir Andronachi este învinuit de procurorii PCCOCS de faptul că a exercitat rolul de conducător în tentativa de deposedare a Republicii Moldova de bunul imobil amplasat în Odesa, Ucraina, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în care-și are sediul consulatul țării noastre.

„Infracțiunea cercetată s-ar fi desfășurat cu participarea altor persoane, inclusiv cu funcții publice – membri ai unui grup criminal organizat. Actualmente, în dosarul investigat sunt șase învinuiți, care în acest stadiu al investigațiilor se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, a precizat PCCOCS.

Vladimir Andronachi, figurant în dosarele penale „Frauda bancară” și „Metalferos”, a fost plasat miercuri, 2 noiembrie, în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA), după ce a fost reținut de polițiștii de frontieră pe sensul de intrare în R. Moldova, prin punctul de trecere a frontierei „Criva-Mamalîga”.

Amintim că, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, au desfășurat la data de 6 mai, percheziții în dosarul tentativei de deposedare a statului de sediul Consulatului Moldovei în orașul Odesa din Ucraina.

Perchezițiile au avut loc în mai multe locații din Chișinău, inclusiv la fostul prim-ministru Pavel Filip, un fost consul al Moldovei la Odesa și la o persoană din anturajul „Grupului Andronachi.”

Oamenii legii anunțau atunci că au ridicat de la aceștia dispozitive de comunicații, suporturi de stocare, documente, ștampile și înscrisuri de ciornă.

La acest subiect: Reacția lui Pavel Filip, vizat într-o cauză penală privind tentativa de deposedare a statului: „Voi colabora cu ancheta”

Percheziții la domiciliul fostului premier Pavel Filip

Amintim că, în decembrie 2020, Procuratura Generală a anunțat că a inițiat o cauză penală pentru abuz de serviciu, manifestat prin tentativa de deposedare a Republicii Moldova de sediul Consulatului, amplasat în Ucraina, or. Odessa, str. Posmitnogo nr.2/2Б.

În cadrul procesului penal, s-a constatat că, la 27 februarie 2019 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr.142 cu privire la trecerea unui bun imobil din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb.

Astfel, în lipsa expertizei anticorupție și fără evaluarea costului imobilului oferit în schimb, s-a acceptat propunerea Grupului de lucru, instituit prin dispoziția prim-ministrului (n.r: Pavel Filip) nr.36/2018 privind schimbul bunului imobil (construcție capitală) amplasat pe str.Postmitnogo nr.2/2Б, Odessa, Ucraina, proprietate a R.Moldova, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) cu următoarele bunuri proprietate privată – terenul aferent cu suprafața de 0,0397 ha și construcția capitală cu destinație locativă cu suprafața de 402,2 m2, cu anexele amplasate pe str. Tinysta nr.6/4-A, or.Odessa, Ucraina.

„Deși valoarea bunului imobil în care este amplasat Consulatul R.Moldova constituie circa 450.526 de dolari, iar dreptul de folosință asupra terenului – circa 1 312.000 dolari, în lipsa actelor ce ar confirma dreptul de proprietate, factorii de decizie din cadrul MAEIE, de comun cu grupul de lucru, contrar prevederilor legale, asumându-și rolul de evaluator, au stabilit arbitrar că prețul imobilului amplasat pe str. Tinysta nr.6/4-A, or.Odessa, Ucraina, constituie 520.000 de dolari”, au menționat responsabilii din cadrul Procuraturii Generale.

Potrivit Procuraturii, decizia de schimb al imobilelor nu a fost influențată nici de schimbarea dubioasă, cu 7 zile anterior adoptării Hotărârii de Guvern nr.142/2019, a proprietarului bunului obiect al tranzacției de schimb, la prețul de 90.000 de dolari.

Prin aceste acțiuni ilegale, potrivit procurorilor, factorii de decizie vizați, ar fi acționat în interesele unor persoane influente din Republica Moldova și ar fi întreprins o tentativă de acaparare, la preț derizoriu, a clădirii Consulatului RM din Odessa și dreptului de a dispune de terenul aferent, prin schimb de imobile, diferența de preț fiind de circa 360.000 de dolari, circumstanțe care nu și-au produs efectul din cauze independente de voința făptuitorilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X