PA acuză avocații lui Vladimir Plahotniuc de tergiversarea finalizării urmăririi penale pe dosarul „Frauda bancară”

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 16 noiembrie, 2022, 12:50

Procuratura Anticorupție (PA) acuză apărarea fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc de tendințe de tergiversare a examinării demersului privind finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului, în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”.

Procurorii anticorupție au atras atenția că, avocații lui Plahotniuc au reușit să obțină, invocând diverse motive, amânarea a șase ședințe de judecată în care instanța urma să dea acordul de finalizare a urmăririi penale.

PA menționează că a fost solicitată desemnarea unui avocat din oficiu pentru a putea continua examinarea demersului în ședința fixată pentru 17 noiembrie.

La 22 august, Procuratura Anticorupție a înaintat un demers judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc.

„Pe acest caz, a fost sesizată Curtea Constituțională printr-o cerere a avocaților, privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a noilor prevederi introduse recent în Codul de procedură penală, care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului, iar la 29 septembrie 2022 Curtea a declarată inadmisibilă sesizarea nominalizată.

În consecință, au avut loc 6 ședințe de judecată, unde au fost înaintate, de către partea apărării, noi cereri de ridicarea a excepției de neconstituționalitate, cereri de recuzare, cereri de strămutare a cauzei, ori cereri de amânare a ședințelor de judecată, iar procurorii au pledat constant pentru respingerea cererilor respective”, a precizat Procuratura Anticorupție.

Potrivit PA, ultima ședință de judecată a fost amânată din motivul neprezentării avocatului, astfel, a fost solicitată desemnarea unui avocat din oficiu, pentru a putea continua examinarea demersului în ședința fixată la 17 noiembrie 2022, ora 15:30.

Citește și: ARBI: Circa 11 milioane de lei din frauda bancară, beneficiarul cărora este Vlad Plahotniuc, au ajuns în custodia statului

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție au anunțat că în data de 4 ianuarie au adus la cunoștință avocaților lui Vlad Plahotniuc ordonanța de punere sub învinuire a clientului lor, cu completarea acuzării față de acesta, în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”.

Astfel, Vladimir Plahotniuc este acuzat de un nou episod legat de „Frauda Bancară”, fiindu-i incriminate trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari și spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari.

„Noul episod incriminat lui Vladimir Plahotniuc are ca referință perioada 24.11.2014 – 29.06.2015, atunci când numitul acționând ca conducător al organizației criminale, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al mai multor companii nerezidente, a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor, prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de 21.000.000 de dolari, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Banca de Economii” SA”, au precizat reprezentanții Procuratura Anticorupție.

Prin urmare, în cadrul urmăririi penale, procurorii au constatat că, Vladimir Plahotniuc, din mijloace financiare obţinute conform schemei infracţionale indicate supra, a achiziționat un avion, pe care l-a utilizat în interese personale și în interesele organizației criminale, pe care ulterior l-a înstrăinat unor persoane terțe.

Amintim că, anterior în cadrul aceleiaşi cauze penale, Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare, încriminându-i comiterea infracțiunilor de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari și spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X