Ministrul Justiției, precizare după ce prima instanță a admis demersul privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa lui Vladimir Plahotniuc
Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersul privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa fostului lider al Partidului Democrat (PDM) Vladimir Plahotniuc în dosarul „Frauda bancară”. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a precizat că dacă Curtea de Apel va menține decizia primei instanțe, atunci Vladimir Plahotniuc va fi trimis în judecată.
Procuratura Anticorupție a anunțat că prima instanță (Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana) a admis demersul privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul „Frauda bancară”.
Hotărârea instanței poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, iar ulterior cauza penală va fi expediată în judecată pentru examinare în fond.
„Judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana a dat acordul pentru finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului (pe baza legii ”condamnării în lipsă”) în cazul lui Vladimir Plahotniuc în dosarul Frauda Bancară. Dacă Curtea de Apel va menține decizia Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana, Vladimir Plahotniuc va fi trimis în judecată”, a anunțat Litvinenco.
Cu o zi înainte de ședința din 17 noiembrie, procurorii au acuzat apărarea lui Vladimir Plahotniuc de tendințe de tergiversare a examinării demersului privind finalizarea urmăririi penale. Ei au atras atenția că, avocații lui Plahotniuc au reușit să obțină, invocând diverse motive, amânarea a șase ședințe de judecată în care instanța urma să dea acordul de finalizare a urmăririi penale.
Reprezentanții Procuraturii Anticorupție au anunțat că în data de 4 ianuarie au adus la cunoștință avocaților lui Vlad Plahotniuc ordonanța de punere sub învinuire a clientului lor, cu completarea acuzării față de acesta, în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”.
Astfel, Vladimir Plahotniuc este acuzat de un nou episod legat de „Frauda Bancară”, fiindu-i incriminate trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari și spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari.
„Noul episod incriminat lui Vladimir Plahotniuc are ca referință perioada 24.11.2014 – 29.06.2015, atunci când numitul acționând ca conducător al organizației criminale, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al mai multor companii nerezidente, a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor, prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de 21.000.000 de dolari, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Banca de Economii” SA”, au precizat reprezentanții Procuratura Anticorupție.
Prin urmare, în cadrul urmăririi penale, procurorii au constatat că, Vladimir Plahotniuc, din mijloace financiare obţinute conform schemei infracţionale indicate supra, a achiziționat un avion, pe care l-a utilizat în interese personale și în interesele organizației criminale, pe care ulterior l-a înstrăinat unor persoane terțe.
Amintim că, anterior în cadrul aceleiaşi cauze penale, Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare, încriminându-i comiterea infracțiunilor de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari și spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari.
Comentarii