Gazprom acuză Ucraina că fură gazele destinate Republicii Moldova. Compania ucraineană Naftogaz spune că Rusia răspândește minciuni

Autor: , in Actualitate / Economic / 22 noiembrie, 2022, 17:08

Concernul rus Gazprom acuză că o parte din gazele destinate R. Moldova sunt reținute pe teritoriul Ucrainei și amenință că, în cazul în care dezechilibrul format în timpul tranzitului se va menține, va începe să reducă livrările, din data de 28 noiembrie, ora 10:00, în volumul pierderilor zilnice. În replică, compania energetică ucraineană de stat Naftogaz susține că este un fals, menționând că prin amenințarea cu reducerea volumului de transport către țara noastră, gigantul rus încearcă să priveze R. Moldova de oportunitatea de a utiliza stocurile de gaze făcute în Ucraina, astfel, crescând dependența de gazul rusesc.

Gazprom anunță că volumul de gaze pe care-l livrează prin stația de măsurare a gazului „Sudja”, de la hotarul ruso-ucrainean, depășește volumul care intră în Republica Moldova din Ucraina.

„La 21 noiembrie, Moldovagaz a plătit companiei Gazprom pentru o parte din livrările din noiembrie, în conformitate cu contractul. Volumul de gaz rusesc livrat efectiv, pentru care calendarul actual de plată a fost încălcat în noiembrie, este de 24,945 milioane de metri cubi de gaz. Volumul total blocat în Ucraina este de 52,52 milioane de metri cubi de gaz”, se precizează în comunicat.

Prin urmare, Gazprom susține că, în cazul în care dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni va persista, pe 28 noiembrie, începând cu ora 10:00, atunci va începe să reducă livrările de gaze către staţia de contorizare a gazelor „Sudja” pentru tranzitul prin Ucraina în mărimea subaprovizionării zilnice.

Reacția Ucrainei

„Pe scurt: acest lucru nu este adevărat.

Toate volumele de gaze naturale care au fost primite la punctul de intrare din Federația Rusă „Sudja” pentru a fi transportate în continuare către consumatorii moldoveni au fost transferate integral la punctele de ieșire din Ucraina în R. Moldova – „Oleksiivka” și „Grebeniki”.

Acest lucru este confirmat de toate documentele necesare semnate cu operatorii afiliați, dintre care unul este însăși Gazprom.

Totodată, de la începutul lunii septembrie 2022, Republica Moldova a introdus un revers virtual la punctele de legătură cu Ucraina. De la sfârșitul lunii septembrie, transportul gazelor naturale din Moldova către Ucraina prin punctul de legătură „Grebeniki” se realizează sub forma unui revers virtual.

Prin amenințarea cu reducerea volumului de transport către Moldova, Gazprom încearcă să priveze această țară de oportunitatea de a utiliza stocurile de gaze făcute în Ucraina, crescând astfel dependența de gazul rusesc”, este nota emisă de Naftogaz Ucraina.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X