Ministrul Justiției anunță că Aeroportul Internațional Chișinău revine în proprietatea statului, în urma deciziei Curții de Apel Chișinău. Reacția Avia Invest: „Decizia este ilegală. O vom ataca la CSJ”

Autor: , in Actualitate / Economic / Justiție / Politic / Social / 23 noiembrie, 2022, 12:49

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco anunță miercuri, 23 noiembrie, că Aeroportul Internațional Chișinău revine în proprietatea statului, spunând că decizia Curții de Apel Chișinău a fost pronunțată cu puțin timp în urmă și este „definitivă și executorie”. Pe de altă parte, compania Avia-Invest SRL susține că decizia susține că hotârârea este „ilegală” și „va fi atacată necondiționat” la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Aeroportul Internațional Chișinău revine înapoi în proprietatea statului – decizia Curții de Apel Chișinău luată cu puțin timp în urmă. Definitivă și executorie!

Felicitări poporului Republicii Moldova. Este meritul vostru”, a anunțat Litvinenco.

La scurt timp a venit și reacția Avia-Invest SRL, companie care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău.

Rezilierea ilegală a contractului de concesiune costă statul peste 90 de milioane de euro. Considerăm că decizia Curții de Apel Chisinau din 23 noiembrie 2022 privind rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Chișinău este ilegală și va fi atacată necondiționat la Curtea Supremă de Justiție.

Motivul rezilierii, presupusa neprezentare a unei garanții privind buna execuției a contractului, este absolut absurd și chiar ciudat. Cel puțin prin faptul că în baza actelor judecătorești, contractul de asigurare este valabil și obligatoriu din punct de vedere juridic. Mai mult, a doua asigurare (suplimentară) nu a fost contestată de nimeni niciodată, iar polița de asigurare a fost acceptată de Agenția Proprietăți Publice și este încă acolo.

Cum poate instanța de apel să ia o decizie de reziliere a contractului de concesiune pe faptul presupusei lipsei de asigurări, dacă însuși asigurarea este valabilă în baza unei hotărâri judecătorești?”, este reacția Avia Invest.

Compania controlată de Ilan Șor susține că asupra instanțelor „s-a făcut presiuni politice, ceea ce reiese clar din numeroasele declarații ale liderilor de stat, care au insistat cu orice preț să ia astfel de decizii, chiar și prin cauzarea de prejudicii statului”.

Consecințele viitoare ale unei astfel de decizii pentru judecătorii Minciună, Palanciuc și Negru sunt evidente.
Ceea ce s-a întâmplat demonstrează încă o dată că nu există motive reale pentru rezilierea contractului de concesiune și nu au existat niciodată.
Este evident că asupra instanțelor s-a făcut presiuni politice, ceea ce reiese clar din numeroasele declarații ale liderilor de stat, care au insistat cu orice preț să ia astfel de decizii, chiar și prin cauzarea de prejudicii statului.
Atragem atenția publicului și autorităților din Republica Moldova că rezilierea contractului presupune o restituire obligatorie a investițiilor făcute, care în prezent se ridică la peste 90 de milioane de euro, confirmate prin audituri internaționale și prin deciziile APP din 2013 până în 2021
”, se mai spune în comunicat.

Dorim să reamintim autorităților că decizia arbitrajului de la Stockholm privind presupusa lipsă de investiții este o fantezie și o încercare de a reda drept adevăr o minciună. Arbitrajul internațional nu a stabilit absența investițiilor, doar că investițiile efectuate nu se încadrau în vreuna dintre convențiile internaționale. Această decizie a fost atacată cu recurs.
Autoritățile moldovenești trebuie să înțeleagă clar și să cunoască consecințele deciziei ilegale a Curții de Apel Chișinău din 23 noiembrie 2022 – restituirea necondiționată a tuturor investițiilor.
Menționăm că Avia Invest nu și-a dorit niciodată o asemenea desfășurare a evenimentelor, a îndemnat în toate modurile posibile autoritățile să participe la dialog și să conștientizeze consecințele acțiunilor lo
r”, a mai notat Avia Invest.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X