Moldovagaz confirmă că o parte din gazul procurat de Republica Moldova se află în depozitele din Ucraina. Motivul

Autor: , in Actualitate / Economic / 23 noiembrie, 2022, 14:21

Conducerea Moldovagaz confirmă că o parte din gazul procurat de Republica Moldova se află în depozitele din Ucraina, explicând că nu a avut posibilitatea de înmagazinare a volumului de gaze neprelevat de consumatorii țării în prima jumătate a lunii noiembrie, iar refuzarea la aceste cantități, în condițiile livrărilor limitate de gaze de la SAP „Gazprom” în proporție de 51% din volumul prevăzut de contract, ar însemna crearea unui deficit de nerecuperat pentru a doua jumătate a lunii noiembrie.

Începând cu anul 2021, SA Moldovagaz și SAP Gazprom determină cantitatea de gaze naturale furnizată Republicii Moldova, în conformitate cu Acordul de interoperabilitate privind realizarea contractelor de furnizare a gazelor naturale consumatorilor țării noastre.

Potrivit Acordului, volumul de gaze naturale este determinat de nominalizările zilnice ale SA Moldovagaz transmise furnizorului, confirmate de acesta și de operatorii rețelelor de transport al gazelor naturale din Ucraina și Republica Moldova. Nominalizările transmise de SA Moldovagaz nu trebuie să depășească valoarea medie zilnică a volumului lunar contractat spre furnizare în țară.

„Trebuie menționat faptul că între operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova a fost semnat un Acord de interconectare la punctele de interconectare (PI) „Alexeevka” și „Grebenniky” în conformitate cu prevederile Codurilor rețelelor de gaze naturale, care sunt în vigoare pe teritoriul Ucrainei și Republicii Moldova. Acordul de interconectare prevede proceduri de reglementare a tuturor operațiunilor transfrontaliere de măsurare și gestionare a fluxurilor fizice pentru transportul gazelor naturale în diferite direcții, inclusiv simultan și în direcție opusă fluxului fizic de bază, precum și menținerea unui cont de echilibrare operațională (OBA), care înregistrează diferența între nominalizările utilizatorilor de sistem și cantităților măsurate de gaze. Valoarea acestei diferențe este determinată de cererea consumatorilor de gaze naturale și în perioada rece a anului depinde în special de condițiile climaterice.
În prima jumătate a lunii noiembrie, diferența dintre volumele de gaze nominalizate și cele măsurate, reflectate pe OBA, a fost semnificativă, întrucât temperatura medie exterioară înregistrată a fost peste norma meteorologică specifică acestei perioade a anului, ceea ce a dus la demararea mai târzie a sezonului de încălzire decât de obicei”, a explicat Moldovagaz.

În consecință, ținând cont de faptul că SA Moldovagaz nu a avut posibilitatea de înmagazinare a volumului de gaze neprelevat de consumatorii țării în prima jumătate a lunii noiembrie, iar refuzarea la aceste cantități, în condițiile livrărilor limitate de gaze de la SAP Gazprom în proporție de 51% din volumul prevăzut de contract, ar însemna crearea unui deficit de nerecuperat pentru a doua jumătate a lunii noiembrie, o anumită cantitate a gazelor a rămas temporar neprelevată în rețelele Operatorului Sistemului de Transport al Ucrainei, fiind reflectat pe OBA ale PI „Alexeevka” și „Grebeniky”.

„În contextul celor menționate, declarăm că operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei și Republicii Moldova au asigurat întotdeauna predarea SA Moldovagaz a volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate. Acest fapt este confirmat prin actele comerciale lunare semnate atât între SA Moldovagaz și SAP Gazprom, cât și între operatorii rețelelor de transport din Ucraina și Republica Moldova”, a subliniat Moldovagaz.

Concernul rus Gazprom acuză că o parte din gazele destinate R. Moldova sunt reținute pe teritoriul Ucrainei și amenință că, în cazul în care dezechilibrul format în timpul tranzitului se va menține, va începe să reducă livrările, din data de 28 noiembrie, ora 10:00, în volumul pierderilor zilnice. În replică, compania energetică ucraineană de stat Naftogaz susține că este un fals, menționând că prin amenințarea cu reducerea volumului de transport către țara noastră, gigantul rus încearcă să priveze R. Moldova de oportunitatea de a utiliza stocurile de gaze făcute în Ucraina, astfel, crescând dependența de gazul rusesc.

Detalii: Gazprom acuză Ucraina că fură gazele destinate Republicii Moldova. Compania ucraineană Naftogaz spune că Rusia răspândește minciuni

Spînu, după ce Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz în R. Moldova: Presiunea, șantajul și amenințările nu își mai au loc

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X