Recomandările Consiliului Suprem de Securitate, după ce a examinat riscurile de securitate energetică în urma bombardării de către Rusia a infrastructurii energetice din Ucraina

Autor: , in Actualitate / Politic / 24 noiembrie, 2022, 14:26

Președinta Maia Sandu a convocat joi, 24 noiembrie, ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) al țării. În cadrul acesteia, au fost analizate riscurile de securitate energetică în urma distrugerii infrastructurii energetice din Ucraina, din cauza bombardamentelor masive lansate în ultimele săptămâni de Federația Rusă.

Membrii CSS au audiat informația prezentată de instituțiile responsabile din domeniu, inclusiv privind situația creată după deconectările masive de ieri, 23 noiembrie. De asemenea, ei au analizat planurile de contingență puse în aplicare de către autorități pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie electrică și gaze naturale a cetățenilor, a economiei și a instituțiilor publice din toată țara.

Președinta Maia Sandu a solicitat tuturor instituțiilor creșterea gradului de alertă cu privire la identificarea și remedierea promptă a incidentelor din sectorul energetic, în așa fel încât cetățenii și mediul de afaceri să se simtă în siguranță.

Suprem de Securitate a recomandat Guvernului:

1. Să actualizeze planul de reducere a vulnerabilităților tehnice referitor la aprovizionarea cu energie electrică și termică;

2. Să mobilizeze toate capacitățile de generare a electricității și energiei termice.

3. Să adapteze procesele de organizare a dezvoltării și implementării politicilor în domeniul energetic;

4. Să asigure, în timp real, comunicarea cu operatorii de infrastructură critică din domeniul public și cel privat.

Miercuri, 23 noiembrie, Republica Moldova a rămas fără energie electrică aproximativ la ora 14:23. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean, au fost întreruperi masive de energie electrică în toată țara noastră.

După circa o oră și jumătate, energia electrică a fost reconectată parțial.

Anunțul făcut de Premier Energy, joi, 24 noiembrie, la ora 12:30:

„Rămân fără tensiune circa două mii de consumatori deconectați de la rețeaua de medie tensiune.
Echipele operative ale operatorului de distribuție continuă lucrările de înlăturare a defecțiunilor din instalațiile electrice. Vă asigurăm că depunem toate eforturile pentru restabilirea operativă a furnizării energiei electrice către toți consumatorii afectați”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X