Decizia privind majorarea tarifului la apă și canalizare va fi contestată. Radu Marian: „Consilierii și-au depășit atribuțiile”

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 25 noiembrie, 2022, 15:58

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian a anunțat că decizia privind majorarea tarifului de apă și canalizare la 24 lei va fi contestată „pe toată căile legale”. El a mai spus că consilierii „și-au depășit atribuțiile și nu aveau cum să ia o astfel de decizie”.

Proiectul de decizie privind majorarea tarifului a fost votat la ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC), vineri, 25 noiembrie.

„Consilierii socialiști și neafiliați au aprobat astăzi în prima lectură a CMC majorarea tarifului de apă la 24 lei. Ei și-au depășit atribuțiile și nu aveau cum să ia o astfel de decizie. Acest vot urmează a fi contestat pe toată căile legale”, a declarat deputatul PAS.

Deputatul Radul Marina s-a adresat și către primarul Capitalei, Ion Ceban.

„Primarul de Chișinău se indignează că tariful pentru distribuirea apei la Chișinău este mult mai mic decât în celelalte orașe ale Republicii Moldova. Vreau să-i aduc aminte primarului de conceptul microeconomic care se cheamă *economie de scară* (economies of scale). Astea sunt avantajele de cost pe care le obține o entitate care are operațiuni extinse (ex. mulți clienți, multă producție).

Prin alte cuvinte, este mult mai ușor să redistribui costurile livrării apei pentru un oraș cu 700 mii locuitori, decât pentru un oraș cu 50 mii de locuitori. Tarifele vor fi mai mici în orașele mai mari. E logică elementară”, a conchis deputatul PAS.

Locuitorii Capitalei vor achita 24 de lei pentru consumul de apă și canalizare în locul tarifului de 10 lei și 70 de bani cât constituie în prezent cele două utilități.

După mai multe replici scandaloase, consilierii municipali din partea Partidului Socialiștilor (PSRM), Partidului Social Democrat European (PSDE), Partidului Comuniștilor (PCRM), dar și câțiva consilieri neafiliați au votat pentru majorarea tarifului la apă și canalizare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X