Gavriliță a primit-o pe prim-ministra Lituaniei: Subiectele pe care au fost puse accentele

Autor: , in Actualitate / Politic / 25 noiembrie, 2022, 19:24

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a primit-o în vizită la Guvern pe Prim-ministra Lituaniei, Ingrida Šimonytė. Șefa Executivului de la Chișinău a discutat mai multe subiecte de actualitate cu omologul său lituanian, în format tête-à-tête, apoi în format lărgit, după care au susținut o conferință de presă comună.

În cadrul întrevederii, accentul a fost pus pe situația din domeniul energetic și de securitate din regiune, dar și pe necesitatea stringentă de a găsi soluții optime pentru a face față crizelor actuale.

„Am făcut un schimb de opinii despre războiul din Ucraina și despre cum bombardamentele rusești afectează direct și cetățenii țării noastre. Am analizat situația din domeniul energetic și am menționat încă o data că țara noastră trebuie să identifice cât mai multe surse alternative de gaze naturale. Or, Lituania are un terminal pentru gaze naturale lichefiate (LNG) și ne dorim să putem beneficia de suportul părții lituaniene pentru a putea transporta gazele lichefiate”, a declarat Natalia Gavrilița.

Oficialii celor două state au discutat despre comitetul de asociere care va avea loc în februarie 2023, dar și despre procesul de evaluare al îndeplinirii angajamentelor pe care și le-a asumat țara noastră pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

În acest sens, prim-ministra Gavrilița a menționat: „În pofida tuturor dificultăților, suntem foarte concentrați pe îndeplinirea celor 9 condiționalități. Evaluarea va demara în martie și se va încheia cu raportul din octombrie 2023. Contăm pe susținerea Lituaniei în începerea negocierilor cât de curând după îndeplinirea condiționalităților. Ne dorim ca apropierea de Uniunea Europeană să aducă cât mai rapid beneficii nemijlocite pentru cetățenii Republicii Moldova”.

La rândul său, prim-ministra Lituaniei a reconfirmat faptul că Lituania sprijină Republica Moldova în demersul ei de integrare europeană, dar și în combaterea crizelor pe care le confruntă.

„În acest an, Moldova a demonstrat o solidaritate fără precedent în raport cu refugiații din Ucraina. Mă bucur că țările noastre au o relație de prietenie apropiată. Vă asigur de toată susținerea Lituaniei în procesul de parcurgere a drumului european pe care v-ați angajat ferm. Noi știm cât de complicat este să implementezi reforme, de aceea vă punem la dispoziție experiența noastră și tot suportul necesar. Suntem convinși că Republica Moldova are toate șansele să devină în scurt timp membru al familiei europene”, a declarat Ingrida Šimonytė.

Părțile au subliniat nivelul excelent al componentei bilaterale și relația consolidată de prietenie care există între Republica Moldova și Lituania.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X