Lovitură de stat eşuată într-o ţară africană: Luptele au durat cinci ore

Autor: , in Externe / 25 noiembrie, 2022, 18:45

Autorităţile din Sao Tome şi Principe au zădărnicit o încercare de lovitură de stat care a avut loc în noaptea de joi spre vineri. Mai multe persoane au fost arestate.

Autorităţile din ţara insulară Sao Tome şi Principe au oprit o lovitură de stat în timpul nopţii, au declarat vineri premierul ţării şi reprezentanţii blocului regional din Africa de Vest.

Cazarma militară a insulei din Golful Guineei a fost atacată la scurt timp după miezul nopţii, a explicat premierul Patrice Trovoada în cadrul unei conferinţe de presă difuzate de postul privat Radio Somos Todos Primos.

„Am fost vizaţi de o tentativă de lovitură de stat, care a început în jurul orei 00:40 şi a fost finalizată… la scurt timp după ora 06:00″, a spus el, potrivit Reuters.

Patru atacatori au fost „neutralizaţi” şi reţinuţi, iar fostul preşedinte al Adunării Naţionale, Delfin Neves, a fost arestat vineri dimineaţă, a adăugat Trovoada.

„Totul indică (că lovitura de stat a avut loc sub) comanda unor personalităţi”, a precizat el, transmite Mediafax.

Un fost soldat a fost şi el reţinut în legătură cu lovitura de stat.

Şeful principalului bloc regional din Africa de Vest, ECOWAS, preşedintele Guineei-Bissau, Umaro Sissoco Embalo, a condamnat tentativa de lovitură de stat.

„Sao Tome şi Principe este o ţară considerată un model de democraţie parlamentară în Africa”, a scris el pe Twitter.

Fosta colonie portugheză, situată în largul coastei ecuatoriale vestice a Africii centrale, a fost relativ stabilă de la o tentativă de lovitură de stat militară în 2003.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X