Rezultatul perchezițiilor în Chișinău, Cimișlia și Anenii Noi, în dosarul privind pregătirea dezordinilor în masă

Autor: , in Actualitate / Social / 25 noiembrie, 2022, 15:22

Oamenii legii anunță că desfășoară percheziții, vineri dimineață, 24 noiembrie, la mai mulți figuranți pe o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă.

UPDATE:

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI, au efectuat cinci percheziții, în Chișinău, precum și în raioanele Cimișlia și Anenii Noi, în dosarul privind pregătirea dezordinilor în masă. Descinderile au avut loc cu sprijinul ofițerilor de urmărire penală ai DGUP și ai angajaților Fulger din cadrul Poliției.

Perchezițiile s-au desfășurat la mai multe persoane, de la care au fost ridicate mai multe probe relevante dosarului penal: înscrisuri de ciornă care conțin contacte telefonice ale persoanelor care participă la proteste, precum și telefoane mobile cu informație pertinentă.

Probele urmează a fi examinate și coroborate cu cele existente în cadrul dosarului penal.

Persoanele au fost escortate pentru audieri și pentru atribuirea statutului procesual de către procurorii PCCOCS. Un bărbat din persoanele identificate a fost judecat pentru furturi în proporții deosebit de mari. Acesta a fost azi reținut pentru 72 de ore, după ce a fost implicat și în acțiuni huliganice în cadrul unei acțiuni recente de protest.

„În urma măsurilor de investigații au fost identificate persoane din raionul Anenii Noi, la care au fost depistate obiecte folosite în acțiuni de pregătire a dezordinilor în masă. Printre persoane vizate, a fost identificat unul din liderii unui grup de sportivi de performanță, din raionul Cimișlia, care aveau ca sarcină să opună rezistență violentă oamenilor legii abilitați să asigure desfășurarea pașnică a protestului. Au fost identificate și persoane de sex feminin din municipiul Chișinău, care aveau rolul de recrutare a persoanelor care urmau să participe violent la proteste, precum și să opună rezistență oamenilor legii”, a anunțat Procuratura.

Poliția a publicat și unele probe. Atenție, video de mai jos conține limbaj licențios:

Reamintim, dosarul vizează pregătirile dezordinilor în masă începând din 18 septembrie 2022, până în prezent. Cercetările au loc prin prisma faptului că, contrar Legii cu privire la întruniri, ar fi fost întreprinse acțiuni de pregătire a dezordinilor în masă, care vizau inclusiv transportarea din diferite regiuni ale țării în Chișinău a mai multor persoane, în special tineri printre care anterior condamnați, instigați să comită noi infracțiuni. În ceea ce privește alte roluri în cadrul grupului criminal organizat, acestea țineau de racolarea persoanelor care să participe la destabilizări.

Oamenii legii continuă investigațiile, inclusiv în vederea stabilirii altor aspecte penale și acumulării altor probe privind activitatea grupului criminal organizat cercetat.

Știrea inițială:

„Angajații Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigații (INI) și cei ai Direcției Generale Urmărire Penală, în comun cu procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), desfășoară percheziții la mai mulți figuranți pe o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă”, a anunțat Inspectoratul General al Poliției (IGP).

Nu au fost anunțate mai multe detalii și nici a fost precizat dacă are legătură cu vreun partid politic.

Deocamdată, nu se știe dacă perchezițiile au tangență cu protestul organizat de Partidul Șor.

Menționăm că, oamenii legii au efectuat și vineri, 11 noiembrie, percheziții la mai mulți figuranți pe o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă. Acestea au avut loc la Chișinău și Hîncești.

În urma perchezițiilor desfășurate în dosarul privind pregătirea dezordinilor în masăau fost ridicați peste 250.000 de lei și alte probe.

Oamenii legii susțin că au temei să bănuiască că banii ridicați au fost acumulați din activități ilicite.

Detalii: „Trebuie să facem cum a fost în 2009; Fă curățenie; Să nu fie nicio fițuică; Arde tot ce e legat de Șor”. Rezultatul perchezițiilor în dosarul pregătirii dezordinii în masă: Peste 250.000 de lei – confiscați

Amintim că, oamenii legii le-au atribuit statut de bănuit la opt persoane și au ridicat 380.000 lei și alte probe, urmare a perchezițiilor matinale de vineri, 4 noiembrie, în Bălți, Chișinău, Drochia și Ungheni, într-un dosar privind pregătirea dezordinilor în masă, între 18 septembrie până în prezent. Perchezițiile au fost făcute de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI), Direcției Generale Urmărire Penală (DGUB), în comun cu procurorii PCCOCS și suportul mascaților de la Fulger.

Există bănuiala că banii ridicați au fost acumulați din activități ilicite.

Suplimentar, printre cele ridicate la percheziții sunt și înscrisuri de ciornă cu liste de persoane care conțin contacte telefonice, inclusiv anumite sume indicate, care se prezumă a fi sume bănești achitate în scopul înfăptuirii infracțiunii cercetate. Mai mult, au fost ridicate înscrisuri care relevă crearea unor pseudo autorităti menite să uzurpeze puterea de stat, probe care urmează să fie analizate și apreciate coreapunzător”, a precizat Inspectoratul General al Poliției.

Cele opt persoane bănuite, dintre care două femei, au vârstele cuprinse între 23 și 41 ani și sunt domiciliate în municipiile Bălți, Chișinău și raioanele Drochia și Ungheni.

La acest subiect: Detalii despre perchezițiile în dosarul privind pregătirea dezordinilor în masă: Opt persoane au statut de bănuit, iar 380.000 de lei – ridicați

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X