Gazprom susține că va continua să livreze gaz prin Ucraina către Republica Moldova

Autor: , in Actualitate / Economic / 28 noiembrie, 2022, 10:50

Gigantul rus „Gazprom” a anunțat, luni, 28 noiembrie, că a fost luată decizia de a nu reduce furnizarea de gaze naturale prin stația de măsurare a gazului „Sudja” (Ucraina) pentru tranzitul către Republica Moldova. Concernul rus susține că decizia a fost luată în contextul în care „partea moldovenească a înlăturat problemele”.

„Compania Moldovagaz a eliminat încălcarea plății către Gazprom a livrărilor curente de gaz rusesc în noiembrie. De la Gazprom au fost primite fonduri pentru gazele depozitate pe teritoriul Ucrainei, destinate consumatorilor din Republica Moldova.

În acest sens, s-a decis să nu se reducă aprovizionarea cu gaze către GIS Sudja pentru tranzit în Republica Moldova”, a anunțat Gazprom.

Gigantul rus a atras atenția asupra „încălcării regulate de către partea moldovenească a obligațiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze rusești”.

În acest context, Gazprom a reiterat că își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze în cazul încălcării plății acestora.

Amintim că, acum o săptămână, concernul rus Gazprom a acuzat că o parte din gazele destinate R. Moldova sunt reținute pe teritoriul Ucrainei, amenințând că, în cazul în care dezechilibrul format în timpul tranzitului se va menține, va începe să reducă livrările, din data de 28 noiembrie, ora 10:00, în volumul pierderilor zilnice. În replică, compania energetică ucraineană de stat Naftogaz a spus că este un fals, menționând că prin amenințarea cu reducerea volumului de transport către țara noastră, gigantul rus încearcă să priveze R. Moldova de oportunitatea de a utiliza stocurile de gaze făcute în Ucraina, astfel, crescând dependența de gazul rusesc.

Ulterior, vicepremierul Andrei Spînu a explicat că volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt „economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X