Moldelectrica: Pentru 29 noiembrie, deficitul de energie electrică va fi de 74%. Borosan: Deficitul va fi livrat de România

Autor: , in Actualitate / Economic / 29 noiembrie, 2022, 08:33

Î.S. Moldelectrica a anunțat despre faptul că a a fost înștiințată de S.A. Energocom că pentru ziua de marți, 29 noiembrie, nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74 %. Secretarul de stat pentru Energie de la Chișinău, Constantin Borosan, a precizat că deficitul va fi livrat de România.

„Î.S. Moldelectrica a fost înștiințată de S.A. Energocom că pentru ziua de 29.11.2022 nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74 %.

Urmare a demersurilor Î.S. Moldelectrica, deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență. Confirmarea disponibilității fiind primit deja de la OST a statului vecin”, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a companiei.

Astfel, aproximativ 74% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi livrată marți de România, a menționat secretarul de stat Constantin Borosan.

„Acoperirea deficitului de energie electrică este preconizat a fi efectuat în baza contractului de urgență dintre Moldelectrica și Transelectrica!

Mulțumim România!”, a scris secretarul de stat pentru Energie.

Vicepremierul Andrei Spînu a explicat că, la 28 noiembrie, prețul la electricitate pe piața europeană a crescut brusc, cu până la 30-40%, astfel, solicitările Energocom de achiziție a electricității pentru țara noastră la preț mic nu poate fi îndeplinită.

„Am avut un fenomen care încă nu este clar. Am avut o creștere semnificativă a prețului electricității pe piețele europene, inclusiv în România. E vorba de creșteri de 30-40%. Energocom a licitat pe această bursă un preț mai mic și din păcate nu a putut să cumpere energie electrică pentru toată ziua și toate orele pentru care a licitat”, a explicat Spînu, în cadrul unei emisiuni de la ProTV Chișinău.

El a confirmat că, în acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica, operatorul de transmisei din România.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X