Declaraţie comună a miniştrilor de Externe ai statelor NATO: Orice atac împotriva aliaţilor va primi un răspuns unit, hotărât. Stăm alături, uniţi şi solidari

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / 30 noiembrie, 2022, 13:19

Miniștrii de Externe din ţările NATO, reuniți la București, reafirmă, într-o declarație comună, angajamentele luate la Summitul NATO care a avut loc în urmă cu 14 ani, tot în capitala României, inclusiv „politica ușilor deschise”.

Reamintind că regiunea Balcanilor de Vest şi cea a Mării Negre sunt de importantă strategică pentru Alianță, salutăm întâlnirea cu miniștrii de externe din țările noastre partenere – Bosnia şi Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, în contextul în care NATO îşi consolidează ajutorul adaptat pentru integritatea, reziliența, dezvoltarea de capabilități şi susținerea independenței politice în aceste țări. Susținem cu fermitate angajamentul nostru față de politica ușilor deschise. Reafirmăm deciziile pe care le-am luat la Summitul din 2008 de la București şi tot ce decurge din acestea, legat de Georgia şi Ucraina”, arată documentul citat de Agerpres.

Semnatarii atrag atenția că Finlanda şi Suedia participă ca state invitate la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO. „Aderarea lor le va face să fie mai sigure şi va face regiunea euroatlantică mai sigură. Securitatea lor este importantă pentru Alianţă, inclusiv în timpul procesului de aderare”, se precizează în declarația comună.

Documentul reiterează că NATO este o organizație defensivă care va proteja „fiecare centimetru de teritoriu aliat, oricând”.

Totodată, în declarație sunt condamnate recentele atentate din Turcia, iar semnatarii îşi manifestă compasiunea față de victime.

Condamnăm terorismul în toate formele sale şi suntem solidari cu Turcia, deplângând pierderile de vieți în urma recentelor atacuri teroriste îngrozitoare. Ne confruntăm cu amenințări şi provocări din partea unor actori autoritari şi din partea unor competitori din toate direcțiile strategice”, arată miniștrii de externe aliați.

Aceștia vorbesc despre implementarea unui nou reper pentru posturile de apărare şi descurajare, anume „consolidarea semnificativă şi dezvoltarea unor forțe robuste, gata de luptă”.

Continuăm să ne pregătim (…) să descurajăm sau să ne apărăm împotriva unor atacuri ostile împotriva infrastructurii critice a statelor aliate. Orice atac împotriva aliaților va primi un răspuns unit, hotărât. Stăm alături, uniți şi solidari, şi reafirmăm legătura transatlantică durabilă dintre națiunile noastre. Vom continua să facem eforturi pentru pace, securitate şi stabilitate în întreaga regiune euroatlantică”, afirmă în declarație miniștrii de Externe ai statelor NATO, reuniți la Bucureşti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X