„Pentru miercuri nu există deficit”. Energocom anunță procurarea energiei electrice de la compania românească Hidroelectrica

Autor: , in Actualitate / Economic / 30 noiembrie, 2022, 09:28

Pentru miercuri, 30 noiembrie, SA Energocom anunță că pe lângă contractele bilaterale, a achiziționat energie electrică peste 8.800 MWh de pe bursa OPCOM (compania statului român creată pentru liberalizarea pieței de energie electrică), respectiv, nu există deficit.

SA Energocom a precizat că din 1 decembrie va procura, din nou, energie electrică de la compania românească Hidroelectrica – 100 MWh bandă (24 de ore din 24) în perioada 1-11 decembrie și 20 MWh bandă din 12 decembrie până pe 31 decembrie. Prețul de achiziție, conform acestui contract, este de 450 RON/ MWh.

„Astfel, din 1 decembrie, volumul de electricitate furnizat din România în baza contractelor bilaterale va crește la 5100 MWh în zile de lucru și 5800 MWh în week-end din necesarul zilnic de aproximativ 10000 MWh.

Pentru miercuri, 30 noiembrie, SA Energocom pe lângă contractele bilaterale a achiziționat energie electrică peste 8800 MWh de pe bursa OPCOM, respectiv, nu există deficit”, este anunțul făcut de Energocom.

Amintim că, Î.S. Moldelectrica a anunțat despre faptul că a a fost înștiințată de S.A. Energocom că pentru ziua de marți, 29 noiembrie, nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74 %.

Pentru 29 noiembrie, aproximativ 74% din energia electrică necesară Republicii Moldova a fost livrată de România.

Vicepremierul Andrei Spînu a explicat că, la 28 noiembrie, prețul la electricitate pe piața europeană a crescut brusc, cu până la 30-40%, astfel, solicitările Energocom de achiziție a electricității pentru țara noastră la preț mic nu poate fi îndeplinită.

„Am avut un fenomen care încă nu este clar. Am avut o creștere semnificativă a prețului electricității pe piețele europene, inclusiv în România. E vorba de creșteri de 30-40%. Energocom a licitat pe această bursă un preț mai mic și din păcate nu a putut să cumpere energie electrică pentru toată ziua și toate orele pentru care a licitat”, a explicat Spînu, în cadrul unei emisiuni de la ProTV Chișinău.

El a confirmat că, în acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica, operatorul de transmisei din România.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X