(DOC) Decizia CSJ prin care a fost respins demersul procurorilor privind revenirea lui Igor Dodon în arest la domiciliu

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 5 decembrie, 2022, 12:11

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a publicat decizia prin care fost respins recursul depus de procurorul anticorupție Petru Iarmaliuc cu privire la schimbarea măsurii preventive (revenirea în arest la domiciliu) în privința fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, învinuit pe mai multe capete de acuzare.

„În corespundere cu art. 437 alin. (1) pct. 3), 4), alin. (2) și (3) Cod de procedură penală, pot fi atacate cu recurs sentințele pronunțate de Curtea Supremă de Justiţie și alte hotărâri penale pentru care legea prevede această cale de atac. Încheierile pot fi atacate cu recurs numai o dată cu sentinţa, cu excepţia cazurilor când, potrivit legii, pot fi atacate separat cu recurs. Recursul declarat împotriva sentinţei se consideră făcut şi împotriva încheierilor.

Prescripțiile de drept enunţate denotă, astfel, clar și concludent că, la faza judecării cauzei, legea procesual penală prevede calea de atac – recursul doar pentru hotărârile judecătorești privind aplicarea și prelungirea duratei de arestare preventive și la domiciliu, iar încheierea prin care a fost respins demersul acuzatorului de stat privind prelungirea duratei arestării inculpatului nu este susceptibilă de a fi atacată separat cu recurs, argumentele privind dezacordul cu aceasta urmând a fi invocate doar în recursul declarat împotriva hotărârii în fond.

Mai mult, prevederile art. 329 Cod de procedură penală, nu sunt declarate neconstituționale și nici nu contravin reglementărilor internaţionale, pentru a fi exceptate și omise, deci urmează a fi aplicate întocmai (art. 1 al. (1), art. 7 al. (1) – (8) CPP). Potrivit art. 449 alin. (1) pct. 1) lit. c) Cod de procedură penală, judecând
recursul, instanţa îl respinge, dacă este inadmisibil. Prin urmare, odată ce este declarat împotriva unei hotărâri penale pentru care legea nu prevede această cale de atac, recursul de pe rol urmează a fi respins ca
inadmisibil.

Totodată, în prezența circumstanţelor enunțate supra, instanța de recurs nu se va expune asupra motivelor invocate în recurs, nici nu va purcede la examinarea fondului recursului, deoarece soluţia de respingere a recursului ca inadmisibil nu implică o verificare a hotărârii atacate, întrucât instanţa de recurs nu poate proceda la o verificare de fapt şi de drept a acesteia decât în cadrul unui recurs exercitat în mod legal”, se spune în decizia CSJ.

Citește și: Mesajul procurorului Petru Iarmaliuc, după ce judecătorii au respins demersul său privind revenirea lui Igor Dodon în arest la domiciliu: Nu va părăsi țara

„Demersul procurorului în Procuratura Anticorupție, Petru Iarmaliuc privind prelungirea măsurii preventive – arestul la domiciliu în privința inculpatului Dodon Igor – se respinge.

Se aplică măsura preventivă în privința lui Dodon Igor – obligația de nepărăsire a țării pe un termen de 60 zile,
începând cu 20 noiembrie 2022 (ora 07:00), eliberându-l pe ultimul din arest la domiciliu, începând cu data și ora respectivă”, se mai spune în hotărâre.

Decizia prin care a fost respins recursul ca fiind inadmisibil este irevocabilă și a fost pronunțată integral la 2 decembrie 2022, de președinta completului de judecată Nadejda Toma și judecătorii Iurie Diacon și Victor Boico.

Amintim că, Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu. Decizia a fost pronunțată vineri, 18 noiembrie, de către magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ).

El a fost plasat sub control judiciar și are interdicția de a părăsi teritoriul Republicii Moldova timp de 60 de zile.

Igor Dodon este primul președinte al R. Moldova judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția.

Acesta este învinuit pe mai multe capete de acuzare – corupere pasivă; organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat; trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X