(FOTO) Președinta R. Moldova și-a început vizita în Statele Unite ale Americiii. Întrevederi cu administratoarea USAID și cu președinta Camerei Reprezentanților din Congresul SUA

Autor: , in Actualitate / Politic / 6 decembrie, 2022, 07:25

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a început luni, 5 decembrie, vizita în Statele Unite ale Americii cu o întrevedere cu administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) Samantha Power. Apoi, s-a întâlnit cu președinta Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, Nanci Pelosi.

Lidera de la Chișinău a mulțumit Statelor Unite pentru că, timp de peste 30 de ani, au susținut și susțin, inclusiv prin programele USAID, eforturile noastre de a transforma viața oamenilor spre mai bine.

Începând cu anul 1992, datorită fondurilor de peste 1,7 miliarde de dolari oferite țării noastre, Statele Unite ajută Republica Moldova să-și modernizeze economia, creând întreprinderi mici și mijlocii; agricultura – în special, sectorul vitivinicol; să-și dezvolte turismul, industria ușoară și cea creativă”, a declarat președinta Maia Sandu.

Șefa statului a menționat, de asemenea, că partenerii americani ne susțin în angajamentul nostru de a scăpa de corupție și de a reforma justiția, în consolidarea societății civile și a presei independente.

Am mulțumit și pentru ajutorul angajat, de 75 de milioane USD ca asistență umanitară și aproape 124 de milioane USD ca asistență economică și de securitate, pentru a gestiona consecințele războiului din vecinătate și a face față celei mai grave crize energetice de până acum”, a subliniat Maia Sandu în cadrul întrevederii cu Samantha Power, administratoarea USAID.

La Washington, președinta Maia Sandu a discutat și cu președinta Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, Nanci Pelosi.

Cele două oficiale au vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină R. Moldova și întreaga noastră regiune din cauza războiului Rusiei contra Ucrainei, și despre soluțiile pe care încercăm să le găsim pentru a face față actualelor crize.

Am subliniat importanța sprijinului SUA pentru consolidarea democrației în țara noastră și pentru avansarea reformelor, în special după ce am devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Am vorbit, de asemenea, despre riscurile de securitate regională și despre impactul crizei energetice asupra cetățenilor noștri și a economiei țării, și am spus că parteneriatul american este esențial pentru a le face față”, a spus Maia Sandu.

Pe finalul întrevederii, lidera de la Chișinău i-a transmis președintei Nanci Pelosi aprecierea pentru experiența sa de peste trei decenii în politica americană, timp pe care l-a dedicat protecției și consolidării democrației în lume.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X