Natalia Gavrilița și Dumitru Alaiba, vizită de lucru la Kiev: Nicio fotografie, nicio imagine video nu poate transmite ceea ce am văzut aici, pe loc

Autor: , in Actualitate / Politic / 6 decembrie, 2022, 13:05

Prim-ministra Natalia Gavrilița se află într-o vizită de lucru la Kiev. În imaginile publicate de șefa Executivului apare și ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Vizită de lucru la Kiev nu a fost anunțată preventiv.

„Mă aflu, astăzi, într-o vizită de lucru la Kiev. Am vizitat orașele Bucha și Irpin. Am văzut cu ochii mei case arse și pustiite, școli, grădinițe și drumuri distruse, dar cea mai dureroasă priveliște sunt crucile din spatele grădinilor. Nicio fotografie, nicio imagine video nu poate transmite ceea ce am văzut aici, pe loc.
Am condamnat cu tărie, repetat, ororile produse de armata rusă și am exprimat susținerea plenară pentru continuarea anchetării crimelor de război de pe teritoriul statului vecin. Fiecare cetățean ucrainean, mai ales copiii și femeile, supuse brutalităților și tratamentelor inumane, merită să li se facă dreptate în instanțele penale internaționale”, a declarat Gavrilița.

Șefa Executivului a subliniat că Republica Moldova a fost și va rămâne un prieten și un partener de nădejde pentru vecinii noștri”.

„Vom susține Ucraina și de acum încolo, cu tot ce putem. Îmi exprim toată admirația pentru sacrificiul poporului ucrainean care, în ciuda acestor nenorociri, își continuă lupta pentru libertate – luptând în egală măsură și pentru dreptul nostru de a face parte din lumea liberă.

Astăzi mai urmează să am o întrevedere cu omologul meu, Denys Shmyhal, și alți membri din Guvernul Ucrainei. Avem stabilite discuții pe numeroase subiecte, inclusiv ce țin de energie, transport, educație și statutul de țară candidat dobândit de Ucraina și Republica Moldova în vara acestui an”, a conchis Gavrilița.

Ulterior, și ministrul Dumitru Alaiba a publicat un mesaj.

„Suntem azi în Ucraina. Dimineața am mers în orașele Bucha și Irpin din suburbia capitalei Kiev. Am ascultat și istoriile unor din cei care au rezistat în timpul ocupației.

Ororile comise de armata Federației Ruse nu pot fi descrise în cuvinte. Este pur și simplu inuman.

Văd obiecte de infrastructură, poduri, drumuri, clădiri, deja reconstruite. Totuși, urmele războiului, ale durerii ocupației, sunt încă peste tot.

Ucraina rezistă. Plecăciune eroilor care își apără țara, libertatea, familia, însăși dreptul de a exista ca națiune. Plecăciune celor care au plătit prețul suprem apărându-și țara”, a transmis Alaiba.

Anterior, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, dar și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp au fost în Ucraina. Apoi, în luna iunie, președinta Maia Sandu, la invitația omologului său ucrainean, Vladimir Zelenski, a fost într-o vizită în țara vecină.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X