Igor Dodon și-a creat un site unde au fost publicate informațiile despre dosarele penale în care este vizat. Ce ar fi „uitat” să indice și reacția Procuraturii Anticorupție

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 7 decembrie, 2022, 12:01

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, actual președinte de onoare al PSRM, cercetat în mai multe dosare penale, a anunțat despre lansarea unui site pe care au fost publicate informații cu privire la toate dosarele penale deschise împotriva sa, argumentând că în acest fel, toată lumea „se poate familiariza cu materialele cauzelor și să își poată forma propria opinie pe baza documentelor, probelor și faptelor reale”. În replică, Procuratura Anticorupție (PA) susține că această acțiune are un caracter „total politic” și are ca și scop „să discrediteze autoritatea justiției”.

Igor Dodon susține că dosarele i-au fost intentate la comanda Maiei Sandu.

„Am decis să public informațiile cu privire la toate dosarele penale deschise împotriva mea, la comanda regimului Maiei Sandu. Nu avem nimic de ascuns și lansăm un site unde toată lumea se poate familiariza cu materialele cauzelor și își poate forma propria opinie pe baza documentelor, probelor și faptelor reale, dar nu a interpretărilor unilaterale.

Pagina web www.cazuldodon.com este deja disponibilă tuturor celor interesați. Informațiile pe site vor fi actualizate permanent, inclusiv vor fi publicate opiniile experților în acest domeniu”, a anunțat Dodon.

Reacția Procuraturii Anticorupție (PA)

Procuratura Anticorupție s-a informat despre lansarea site-ului inculpatului Dodon Igor.

Caracterul acestei acțiuni este unul total politic și are ca și scop să discrediteze autoritatea justiției. De asemenea, denotă o strategie de „spălare la față” în mod public și de-a pune presiune pe martori, precum și pe instanța de judecată. Totodată, PA consideră ca fiind incompletă informația plasată pe site de către inculpat și confirmă că la dosar există și alte materiale care susțin acuzarea”,a comentat Procuratura Anticorupție.

Procuratura Anticorupție consideră că actul justiției trebuie să aibă loc în sala de judecată, sub lupa riguroasă a legii și trebuie să poarte un caracter obiectiv, departe de intențiile populiste și politice.

Instituția Procuraturii Anticorupție nu se va lăsa atrasă într-un joc de circumstanțe și nu va admite ca imaginea și autoritatea procurorilor să fie discreditată de inculpați.

PA va urmări felul în care vor decurge lucrurile și va reacționa în măsura în care va considera că este afectată autoritatea și credibilitatea justiției”, a mai spus PA.

Ce ar fi „uitat” fostul preşedinte să facă public

Surse din Procuratură au comunicat pentru portalul Anticorupţie.md că Igor Dodon nu a publicat toată înregistrarea video a discuţiei cu Vlad Plahotniuc şi Serghei Iaralov, cu durata de 50 de minute, care conţine mai multe probe incriminatorii pentru Igor Dodon.

La fel, lipsesc şi unele interceptări telefonice ale discuţiilor telefonice ale lui Dodon în timp ce se afla în arest la domiciliu, prin care ar fi încercat să găsească căi pentru a scăpa de învinuiri.

Autorii portalului au întocmit profilurile a 14 martori ai acuzării, cărora le oferă o imagine negativă şi dă de înţeles că aceştia s-ar afla în relaţii nefavorabile cu el.

Pe pagina web nu a fost publicată lista martorilor apărării, din 200 de persoane, printre care şi decedate.

Pe pagina respectivă se regăseşte şi profilul procurorului pe caz, Petru Iarmaliuc. Dodon susţine că acesta este cumătru cu fostul şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari, care ar dirija din umbră dosarul, a avut în trecut o colaborare cu actualul vicepremier Andrei Spînu şi că a făcut propagandă electorală în defavoarea sa când a candidat pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, dar a pierdut alegerile în favoarea liberalului Dorin Chirtoacă.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, procurorul Iarmaliuc a respins declaraţiile, calificându-le ca miciunoase. „Nu sunt cumătru cu Morari, nu mi-a botezat copiii, nici eu pe ai lui. Când Dodon se bătea cu Chirtoacă pentru Primăria Chişinău, eu eram liceean la Teleneşti. Spune minciuni”, a declarat Iarmaliuc.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X