Securitatea regională și lupta cu corupție, subiecte discutate de președinta R. Moldova și consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă

Autor: , in Actualitate / Politic / 8 decembrie, 2022, 12:07

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan. Discuția s-a referit la parteneriatul moldo-american și la aspectele de securitate din regiunea noastră.

Oficialii au vorbit despre provocările complexe, provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Un alt subiect abordat a fost lupta țării noastre cu corupția.

Președinta Maia Sandu a subliniat, în contextul dat, importanța cooperării cu SUA în acest domeniu.

Menționăm că, la Conferința Internațională Anticorupție 2022 de la Washington, Maia Sandu a atras atenția că „nu putem câștiga această luptă cu corupția atâta timp cât țările democratice încă permit mișcarea nestingherită a banilor furați și tolerează paradisurile on-shore și off-shore”.

„De exemplu, majoritatea banilor proveniți din frauda bancară de un miliard de dolari și din schemele de spălare a banilor Rusiei au trecut granițele Moldovei și au ajuns în zeci de jurisdicții ale țărilor economic dezvoltate. Dacă statele democratice urmăresc cu adevărat dezrădăcinarea corupției, ele ar trebui să-și revizuiască regulile privind gestionarea banilor furați. Și dacă statele democratice doresc să ajute democrațiile fragile să se recupereze mai repede după asemenea exoduri masive de capital, ele ar trebui să-și revizuiască regulile ce vizează restituirea activelor.

Avem nevoie ca alte jurisdicții să conlucreze cu organele de drept din Republica Moldova. Vom progresa în lupta noastră împotriva corupției atunci când alte țări nu vor mai adăposti criminali fugari și bunuri furate din alte state. Colaborarea dintre organele de drept din țările noastre va transmite un semnal clar că nu mai există locuri în care ar putea fi ascunse activele dobândite ilegal. Alte jurisdicții ar trebui să facă dezvăluiri pro-active pe teritoriul său, iar atunci când este posibil, ar trebui să pornească propriile investigații”, a declarat Maia Sandu.

În zilele de 5-7 decembrie, lidera de la Chișinău s-a aflat la Washington, unde a participat la Conferința Internațională Anticorupție, în cadrul Summitului pentru Democrație. De asemenea, Maia Sandu a avut întrevederi bilaterale și s-a întâlnit cu reprezentanții diasporei moldovenești din Statele Unite.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X