ANSP: „Tulpina Omicron, dominantă în Republica Moldova”. Unde a fost depistată

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 10 ianuarie, 2023, 09:18

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), tulpina Omicron care provoacă COVID-19 rămâne a fi dominantă în Republica Moldova. Aceasta a fost depistată în municipiul Chișinău, precum și în raioanele Basarabeasca, Ialoveni, Cimișlia, Orhei, Strășeni.

Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat despre selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație ale virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral.

„În urma analizei rezultatelor ultimei secvențieri, în toate 16 probe selectate a fost identificată circulația în exclusivitate a subliniilor ce aparțin variantei Omicron, confirmate și în cazul procedurilor anterioare. Astfel, această tulpină rămâne a fi dominantă pe teritoriul Republicii Moldova în declanșarea cazurilor de îmbolnăvire de COVID-19”, a precizat ANSP.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (mun.Chișinău, raioanele — Basarabeasca, Ialoveni, Cimișlia, Orhei, Strășeni), din mediul rural și urban, confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR) și supuse secvențierii. În probele selectate, varianta Omicron a fost confirmată la opt bărbați și opt femei.

Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutațiile existente în alte țări.

ANSP recomandă cetățenilor să se vaccineze, menționând că e unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X