Dosarul „Energoalians”: Câştig de cauză la Curtea de Apel din Paris. Republica Moldova nu va achita suma pretinsă de compania ucraineană pentru energia electrică livrată

Autor: , in Actualitate / Justiție / 11 ianuarie, 2023, 14:27

Curtea de Apel din Paris a pronunţat marți, 10 ianuarie 2023, hotărârea definitivă de anulare a sentinţei tribunalului arbitral ad hoc din 25 octombrie 2013 în cauza SPC Stileks, succesor în drepturi a LLC Komstroy şi LLC Energoalliance din Ucraina, împotriva Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Câştig de cauză pentru Republica Moldova la Curtea de Apel din Paris în dosarul „Energoalians”.

„Curtea de Apel din Paris a pronunţat hotărârea definitivă de anulare a sentinţei tribunalului arbitral ad hoc din 25 octombrie 2013 în cauza SPC Stileks (succesor în drepturi a LLC Komstroy şi LLC Energoalliance (Ucraina)) împotriva Republicii Moldova. Curtea a stabilit, în absenţa unei investiţii protejate de Tratatul privind Carta Energiei din 1994, lipsa de competenţă a tribunalului arbitral”, a precizat ministrul Justiției.

Potrivit anunțului făcut de Litvinenco, în afară de obligarea SPC Stileks la plata cheltuielilor de judecată, instanţa de apel a mai dispus şi încasarea în favoarea Republicii Moldova a sumei de 250.000 de euro cu titlu de alte cheltuieli.

Amintim că, prin sentinţa tribunalului arbitral ad hoc (Paris, Franța) din 25 octombrie 2013, a fost dispusă încasarea din contul Republicii Moldova în beneficiul LLC Energoalliance (în prezent SPC Stileks) a sumei de 592.881.395 de lei şi 540.000 de dolari SUA. Cauza a avut ca obiect pretinsa neachitare de către Î.S. „Moldtranselectro” a energiei electrice furnizate pe perioada anilor 1999-2000.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X